Xi, bu öneriyi İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen 26. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nda (COP26) Dünya Liderleri Zirvesi için yaptığı yazılı açıklamada dile getirdi. İngiliz yazar ve siyasi yorumcu Carlos Martinez, COP26 konferansında Xi'nin önerilerine "temelde katıldığını" söyledi. Martinez, "Temel olarak yapmamız gereken çok taraflılığı desteklemek. Birlikte çalışmaya başlamamız, suçu birbirimize atmaktan vazgeçmemiz gerekiyor" dedi.

Havadan çekilen fotoğrafta, Çin'in güneybatısında yer alan Guizhou eyaletinin merkezi Guiyang'daki Guanshanhu Park'ta yürüyen insanlar görülüyor, 7 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Yang Wenbin/Xinhua)

Martinez, tüm taraflara çağrıda bulunarak Paris Anlaşması'na bağlı kalmalarını ve iklim sorunlarıyla başa çıkmak için ortak ancak farklılaşmış sorumluluklar çerçevesinde hareket etmelerini istedi. Martinez, "Gelişmekte olan ülkeleri, özellikle de karbon emisyonlarını azaltmak için mali kaynaklara ve altyapı kaynaklarına sahip olmayan en az gelişmiş ülkeleri nasıl destekleyebileceğimiz konusunda eşgüdüm sağlayalım" dedi. Aynı zamanda Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü olarak da bilinen Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'un Çevre ve Toplum Programı Direktör Yardımcısı Antony Froggatt, iklim değişikliği gibi küresel sorunlarla mücadele için küresel işbirliği ve teknik inovasyonun çok önemli olduğunu dile getirdi. Froggatt, AB, Çin ve ABD arasında yapılabilecek işbirliğini örnek olarak göstererek, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji sektöründe üç tarafın birlikte çalışması için büyük potansiyeller bulunduğunu söyledi.

Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek
Havadan çekilen fotoğrafta, Çin'in güneydoğusundaki Fujian eyaletinde yer alan Fuqing'deki bir rüzgar çiftliğinde açık deniz rüzgar türbini kuran işçiler görülüyor, 12 Haziran 2020. (Fotoğraf: Lin Shanchuan/Xinhua)

Froggatt, "Bu üç blok, dünyanın en büyük teknolojilerinin dağıtımını sağlamakla kalmayıp, bunu yaparak maliyetlerin düşmesini sağlayabilir, bu diğer ülkelerin de söz konusu teknolojileri uygulamasına olanak tanıyabilir" dedi. Asya Altyapı Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Danny Alexander da iklim değişikliğine karşı yeşil dönüşümün hızlandırılacağına inandığını belirtti. Alexander, metro, hafif raylı sistem, su ve sanitasyon projeleri gibi kentsel projelere ve temiz enerjiye büyük ihtiyaç olduğu için, "yeşil yatırım, Kovid-19 pandemisinden sonra birkaç yıl boyunca ekonomik toparlanmanın çok önemli bir parçası olabilir" dedi. Alexander, "Artık her proje, gelecekte iklim değişikliğine uyarlanabilmeli ve esnek olmalı" diye ekledi. Brunei medyasının tecrübeli isimlerinden Pui Jeng Leong ise, Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin somut eylemlere odaklanma önerisinin son derece gerekli olduğunu söyledi. Pui, küresel iklim değişikliğiyle başa çıkma çabaları açısından eylemlerin sözlerden daha etkili olduğunu belirterek, Çin'in kalkınma esnasında karbon azaltma taahhütlerini yerine getirmek ve kapsamlı bir yeşil dönüşümü ilerletmek için her türlü çabayı gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI