Xi Jinping

Xi: İran ile çok taraflı platformlarda işbirliğini güçlendirmeye hazırız

Abone Ol

JOHANNESBURG, 25 Ağustos (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin'in BRICS ve benzeri çok taraflı platformlarda İran'la işbirliğini güçlendirmeye ve böylece çok taraflılığın sağlıklı ve güçlü şekilde gelişmesini sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Xi, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesi çerçevesinde, Perşembe günü İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşmesinde söz konusu açıklamayı yaptı.
İran'ı BRICS'e üye olmasından dolayı tebrik eden Xi, BRICS zirvesinde tüm tarafların ortak çabalarıyla genişleme kararı alınmasının tarihi bir gelişme olduğunu söyledi.

Xi, tüm yeni üyelerin önemli nüfuza sahip ülkeler olduğuna işaret ederek dünya üzerinde büyük bir etki yaratacaklarından emin olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı, Reisi'nin Şubat ayında Çin'e yaptığı başarılı ziyaretten bu yana iki ülke bakanlıklarının, iki lider arasında varılan ve olumlu sonuçlar doğuran mutabakatı hiç vakit kaybetmeksizin hayata geçirdiğini vurguladı. Xi; Çin, İran ve Suudi Arabistan'ın ortak çabalarıyla İran ve Suudi Arabistan'ın Ortadoğu'ya güvenlik ve istikrar getiren bir uzlaşıya varmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Cumhurbaşkanı, Çin'in İran ile dostluğunu ilerletmeye, karşılıklı güveni derinleştirmeye, temel çıkarları ilgilendiren konularda birbirlerini desteklemeye ve Çin-İran kapsamlı stratejik ortaklığında daha fazla ilerleme sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.

Reisi ise İran'ın BRICS'e tam üye olmasına verdiği destek için müteşekkir olduklarını belirtip Çin'e teşekkür ederken, bunun İran-Çin ilişkilerinin gelişmesine yeni bir ivme kazandıracağını söyledi. İran Cumhurbaşkanı, bunun iki ülke arasında çok taraflı platformlardaki koordinasyonun güçlendirilmesine ve Xi tarafından önerilen Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi'nin daha da ilerletilmesine yardımcı olacağını belirtti. Xi'nin İran ve Suudi Arabistan arasında diyalog ve uzlaşının teşvik edilmesinde oynadığı önemli rolden dolayı minnettarlığını dile getiren Reisi, BRICS'in genişlemesiyle tek taraflılığın sona yaklaştığının görüldüğünü kaydetti.
İran'ın Çin'le kapsamlı stratejik ortaklığını derinleştirme konusundaki kararlılığının aynen devam ettiğini ifade eden Reisi, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik işbirliğini daha da geliştirmek ve Kuşak ve Yol işbirliğini aktif şekilde ilerletmek için Çin ile ortak çaba sarf etmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.