Çin Cumhurbaşkanı Xi, 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu'na katılan konuklar onuruna yemek verdi Çin Cumhurbaşkanı Xi, 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu'na katılan konuklar onuruna yemek verdi

BEİJİNG, 30 Kasım (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü münasebetiyle Çarşamba günü düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) toplantısına kutlama mesajı gönderdi. Xi mesajında, Filistin ile İsrail arasındaki çatışma döngüsünden çıkarılan acı derslerin, sürdürülebilir güvenliğin ancak ortak güvenlik kavramının desteklenmesiyle sağlanabileceğini açıkça gösterdiğini belirtti.

Filistin meselesinin Ortadoğu sorununun temelinde yer aldığını belirten Xi, Filistin halkının bağımsız bir devlet kurma yönündeki meşru ulusal hakkının hayata geçirilmesindeki uzun süreli gecikmenin, Filistin-İsrail çatışmasının merkezinde yattığını söyledi. Uluslararası toplumu Filistin-İsrail çatışmasına son vermek üzere acil adımlar atmaya çağıran Xi, BM Güvenlik Konseyi'ne üzerine düşeni yaparak ateşkesi mümkün kılmak, sivillerin güvenliğini sağlamak ve insani felaketi durdurmak için gerekli her türlü çabayı gösterme çağrısında bulundu. Xi, bunların yanında Filistin-İsrail barış görüşmelerinin en kısa sürede yeniden başlatılması, ayrıca Filistin halkının devlet kurma, hayatta kalma ve vatanlarına geri dönme hakkının bir an önce iade edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çin'in her zaman olduğu gibi Filistin halkının meşru ulusal haklarının iadesi yönündeki haklı davasını kararlılıkla desteklediğini belirten Xi, Filistin sorununu çözmenin uygulanabilir tek yolunun 1967 sınırları temelinde tam egemenliğe sahip ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini belirtti. Filistin ekonomisinin gereksinimlerinin ve halkın geçim kaynaklarının güvence altına alınmasının önemine işaret eden Xi, uluslararası toplumun Filistin'e kalkınma desteğini ve insani yardımları artırması, doğru yol olan barış görüşmeleri istikametinde kalması ve en kısa sürede daha yetkili bir uluslararası barış konferansı düzenlemesi gerektiğini ifade etti.

Editör: Şeymanur Erbay