Yurt

Xi dünyadaki tüm canlılardan oluşan bir topluluk inşa etmek için yeni bir hamle yapıyor

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, uluslararası toplumu işbirliğini geliştirmeye, konsensüs oluşturmaya ve dünyadaki tüm canlılardan oluşan bir topluluk inşa etmek için güçlerini b...

Abone Ol

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, uluslararası toplumu işbirliğini geliştirmeye, konsensüs oluşturmaya ve dünyadaki tüm canlılardan oluşan bir topluluk inşa etmek için güçlerini birleştirmeye çağırdı. Vizyonunu bir kez daha dile getiren Çin Cumhurbaşkanı, Salı günü Beijing'den video bağlantı aracılığıyla katıldığı COP15 olarak bilinen BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı'nın liderler zirvesine hitap ederken harekete geçme çağrısında bulundu. Dönüm noktası niteliğindeki toplantıda Xi, Çin'in bir biyoçeşitlilik fonu kurarak ve gelişmekte olan ülkelerde biyoçeşitliliğin korunmasını desteklemek adına 1,5 milyar yuan (233 milyon ABD doları) yatırım yaparak liderlik etme girişimini duyurdu.

13 Mayıs 2021'de çekilen fotoğraf, Çin'in kuzeybatısında yer alan Shaanxi eyaletinin Yangxian ilçesindeki bir ekolojik parkın üzerinde uçan bir tepeli aynak kuşunu gösteriyor. (Fotoğraf: Liu Xiao/Xinhua)

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in konuşmasından öne çıkan bazı konular şöyle:

  • Biyoçeşitlilik, dünyayı yaşama gücü ve canlılıkla doldurarak insanın hayatta kalması ve gelişmesi için temel oluşturur. Biyoçeşitliliğin korunması, ortak vatanımız olan dünyanın korunmasına yardımcı olur ve insanlığın sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunur.
  • Biz doğayı korumaya özen gösterirsek doğa bizi cömertçe ödüllendirecektir. Ancak doğayı merhametsizce sömürürsek, o da bizi acımasızca cezalandırır.
  • Ekonominin ve çevrenin koordinasyon içinde ilerlediği bir anavatan inşa etmek için bir yeşil kalkınma yolunu

teşvik etme, ekonomik büyüme ve çevre korumanın kazan-kazan durumunu güvence altına alma çabalarını hızlandırmamız gerekiyor.

13 Ağustos 2021'de havadan çekilen fotoğraf, Çin'in güneybatısında yer alan Yunnan eyaletindeki Pu'er'e bağlı Mojiang ilçesinde vahşi Asya filleri sürüsünü gösteriyor. (Fotoğraf: He Yougang/Xinhua)
  • Zorlukların üstesinden gelmek için dayanışmayı güçlendirmemiz, tüm ülkelerin ortak kalkınma anavatanını inşa etmek adına insanlığın kalkınmanın getirilerinden ve güven ortamından daha fazla ve daha adil bir şekilde faydalanmasını sağlamamız gerekiyor.
  • Yeşil uluslararası işbirliğini hızlandırmalı ve yeşil kalkınmanın kazandırdıklarını tüm ülkeler arasında paylaşmalıyız.
  • Gerçek çok taraflılığı uygulamamız, birinin keyfine göre sömürülmemesi veya değersizleştirilmemesi için uluslararası kuralları etkin bir şekilde yerine getirmemiz ve uygulamamız gerekli.
  • Biz insanlık olarak doğayı yüzüstü bırakmazsak doğa da bizi yüzüstü bırakmaz. Ekolojik medeniyet, insan uygarlığının gelişme eğilimini temsil eder.