JOHANNESBURG, 24 Ağustos (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ülkesinin Küba'yı ulusal egemenliğini savunma, dış müdahale ve ablukaya karşı çıkma konularında kararlılıkla desteklemeye devam edeceğini belirtti. Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesi kapsamında Çarşamba günü Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ile görüşen Xi, Küba'nın ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek sağlamak üzere Çin'in elinden geleni yapacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı, Diaz-Canel'in Kasım ayında Çin'e yaptığı başarılı resmi ziyareti hatırlatarak, ziyarette Çin-Küba ilişkilerinin yeni dönemde daha da derinleştirilmesi konusunda geniş bir mutabakata vardıklarını ve ortak geleceğe sahip bir Çin-Küba toplumu inşa etmek için birlikte çalışma konusunda anlaştıklarını kaydetti. Her iki tarafın ortak çabalarıyla mutabakatın etkin şekilde uygulandığını söyleyen Xi, karşılıklı siyasi güveni derinleştirmeye, tatbiki işbirliğini genişletmeye, stratejik koordinasyonu güçlendirmeye, ayrıca iki parti ve iki ülke arasındaki özel dostluk ilişkisini ilerletmeye devam etmek için Küba ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti. Xi, temel çıkarları ilgilendiren konularda Çin'e verdiği kararlı destekten dolayı Küba'yı övdü. G-77 ve Çin'in gelişmekte olan ülkeler arasında işbirliği için önemli bir platform olduğunu vurgulayan Xi, G-77'nin mevcut dönem başkanı olan Küba ile Çin'in, gelişmekte olan ülkeler arasındaki birliğin güçlendirilmesine olumlu katkılarda bulunduğunu belirtti.

Xi, Shanghai İşbirliği Örgütü'nün Kadın Forumu'na kutlama mektubu gönderdi Xi, Shanghai İşbirliği Örgütü'nün Kadın Forumu'na kutlama mektubu gönderdi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesi çerçevesinde Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ile bir araya geldi, 23 Ağustos 2023. (Fotoğraf: Yin Bogu/Xinhua)

Çin'in Küba'ya büyük önem verdiğini ve ülkeyi gelecek ay G-77 ve Çin Zirvesi'ni başarıyla gerçekleştirmesi yönünde desteklediğini belirten Xi, Çin'in gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını ve kalkınma haklarını daha iyi korumak için Küba ve G-77'nin diğer üyeleriyle birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Diaz-Canel de Kasım ayında Çin'e yaptığı başarılı resmi ziyarete değinerek iki liderin vardığı önemli mutabakatın her iki tarafça ciddiyetle uygulandığını belirtti. Küba-Çin ilişkilerinin şu anda tarihi bir zirvede olduğunu belirten Diaz-Canel, Küba halkının Xi'ye derin bir hayranlık duyduğunu ve Küba'nın haklı davasına gösterdiği anlayış ve paha biçilmez destek için Çin'e minnettar olduğunu ifade etti. Küba'nın Xi tarafından önerilen Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi'ni kararlı şekilde desteklediğini belirten Diaz-Canel, ülkesinin Kuşak ve Yol işbirliğini derinleştirmek, ortak geleceğe sahip bir Küba-Çin toplumu inşa etmek ve kendine has özelliklere sahip sosyalizm izleklerinde ilerlemek için Çin ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Diaz-Canel, Karayip ülkesi olan Küba'nın, G-77 ve Çin Zirvesi'nin başarılı olması için Çin ile yakın işbirliği yapmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Şeymanur Erbay