PARİS, 6 Mayıs (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ister karşılaştırmalı üstünlük isterse küresel piyasa talebi açısından bakılsın, "Çin'in kapasite fazlası sorunu" diye bir mefhumun söz konusu olmadığını söyledi. Xi, Pazartesi günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Paris'teki Elysee Sarayı'nda gerçekleştirdiği Çin-Fransa-Avrupa Birliği üçlü toplantısında söz konusu açıklamayı yaptı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in Beijing'deki görüşmesinden kareler Çin Cumhurbaşkanı Xi ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in Beijing'deki görüşmesinden kareler

Çin'in yeni enerji sektörünün açık rekabette gerçek bir ilerleme kaydettiğini ve ileri üretim kapasitesini temsil ettiğini kaydeden Xi, sektörün sadece küresel tedariki artırıp küresel enflasyon baskısını hafifletmekle kalmadığını, aynı zamanda küresel iklim müdahalesine ve yeşil dönüşüme büyük ölçüde katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi. Xi, Çin-AB işbirliğinin esas itibarıyla birbirini tamamlayıcı olduğunu ve karşılıklı fayda sağladığını, iki tarafın kapsamlı müşterek çıkarları bulunduğunu, ayrıca yeşil ve dijital dönüşümde geniş bir işbirliği alanına sahip olduğunu belirtti. Xi, iki tarafa ekonomik ve ticari anlaşmazlıkları diyalog ve istişare yoluyla düzgün şekilde ele alma ve birbirlerinin meşru kaygılarını göz önünde bulundurma çağrısı yaptı.

Editör: Şeymanur Erbay