Çin

Xi: Çin ve ABD iyi geçinmenin doğru yolunu bulmalı

Abone Ol

SAN FRANCİSCO, 15 Kasım (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ve ABD'yi birbirleriyle iyi geçinmenin doğru yolunu bulmaya çağırdı. Xi, Çarşamba günü ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki San Francisco kentinin yaklaşık 40 kilometre güneyinde bir kır evi olan Filoli Malikanesi'nde ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdiği görüşmenin açılış konuşmasında, Çin ve ABD'nin tarih, kültür, sosyal sistem ve kalkınma yolları bakımından farklı iki ülke olduklarının nesnel bir gerçek olduğunu ifade etti.

"Ancak bu iki büyük ülke birbirlerine saygı duydukları, barış içinde bir arada yaşadıkları ve kazan-kazan işbirliği arayışında oldukları sürece, bahsi geçen farklılıkları gidermeye ve birbirleriyle geçinmenin doğru yolunu bulmaya tamamen muktedir olacaktır" diyen Xi, ikili ilişkilerin umut verici geleceğine olan inancını dile getirdi. Endonezya'nın Bali adasındaki son görüşmelerinin üzerinden bir yıl geçtiğine ve bu sürede çok şey yaşandığına değinen Xi, dünyanın Kovid-19 pandemi sürecinden çıktığını ancak etkilerinden hala kurtulamadığını söyledi. Xi, "Küresel ekonomi toparlanıyor ancak ivmesi yavaş seyrediyor. Sanayi ve tedarik zincirleri hala kesinti tehdidi altında ve korumacılık yükselişte. Bunların hepsi ciddi sorunlar" dedi.

Dünyadaki en önemli ikili ilişki olan Çin-ABD ilişkisinin, yüzyıldır görülmemiş hızlı küresel dönüşümler çerçevesinde algılanıp düşünülmesi gerektiğini belirten Xi, "Bu ilişki, iki halkın yararına olacak ve insanlığın ilerlemesine yönelik sorumluluğumuzu yerine getirecek şekilde gelişmeli" dedi. Çin-ABD ilişkilerinin son 50 yıldan fazla süredir hiçbir zaman sorunsuz bir seyir izlemediğini ve her zaman şu veya bu sorunla karşılaştığını söyleyen Xi, ikili ilişkilerin inişli çıkışlı da olsa ilerlemeye devam ettiğini belirtti. Xi, "Çin ve ABD gibi iki büyük ülke için birbirlerine sırt çevirmek gibi bir seçenek söz konusu olamaz. Bir tarafın diğerini yeniden şekillendirmesi gerçekçi değil. Çatışma ve cepheleşme her iki taraf için de katlanılmaz sonuçlar doğurur" dedi.

Büyük ülkeler arasındaki rekabetin günümüzün hakim trendi olmadığı gibi Çin ile ABD'nin ya da genel olarak dünyanın karşı karşıya olduğu sorunları da çözemeyeceği yönündeki istikrarlı görüşünü yineleyen Xi, "Dünya iki ülkenin de başarılı olmasına yetecek kadar büyük ve bir ülkenin başarısı diğeri için bir fırsat" dedi. Xi ayrıca, Çin-ABD ilişkilerinde dümenin başındaki iki lider olarak Biden ve kendisinin iki halk, dünya ve tarihe karşı ağır sorumluluklar taşıdıklarını vurguladı.
Çin Cumhurbaşkanı, Çin-ABD ilişkilerinin gidişatı açısından kritik öneme sahip stratejik ve kapsamlı meseleler ile dünya barışı ve kalkınmasını etkileyen önemli konularda Biden ile derinlemesine görüş alışverişinde bulunmak ve yeni anlayışlara ulaşmak için sabırsızlandığını ifade etti. Biden ise Xi ile yapacağı görüşmeye değer verdiğini çünkü iki liderin birbirini net şekilde anlamasının çok önemli olduğunu düşündüğünü söyledi. Biden, rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlamaları ve rekabeti sorumlu şekilde yönetmeleri gerektiğini belirtti. ABD Başkanı, iklim değişikliğinden uyuşturucu ile mücadeleye ve yapay zekaya kadar, iki ülkenin karşı karşıya olduğu kritik küresel zorlukların her iki tarafın da ortak çabasını gerektirdiğini söyledi.