SEMERKANT, 16 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Perşembe günü öğleden sonra Özbekistan'ın Semerkant şehrindeki Forumlar Majmuasi Kompleksi'nde, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ve Moğol mevkidaşı Ukhnaa Khurelsukh ile Çin, Rusya ve Moğolistan devlet başkanları altıncı toplantısını gerçekleştirdi. Xi, Çin, Rusya ve Moğolistan arasındaki işbirliğinin güçlü ivmesini ve dayanıklılığını vurguladı. Kovid-19 pandemisinin etkisine rağmen, üçlü işbirliğinin asla durmadığını ve elde edilen başarıların tanınması gerektiğini belirten Xi, üç ülkenin pandemiye karşı birlikte savaştığını, birbirlerine mümkün olan en kısa sürede tıbbi malzeme gönderdiğini, salgınla mücadele deneyimini koşulsuz paylaştığını ve halklarının yaşamını ve sağlığını ortaklaşa koruduğunu ifade etti.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu

Xi, üç ülkenin alışverişin ivmesini korumak için çevrimiçi görüşmeler yaptığını ve halklarının gönüllerinin daha da yakınlaştığını söyledi. Ekonomik ve ticari etkileşimleri istikrarlı ve sorunsuz sürdürmek için sınır bölgelerinde ortak Kovid-19 önleme ve kontrolü konusunda işbirliği yapıldığını kaydeden Xi, üç ülkeyi birbirine bağlayan Asya Otoyolu Ağı boyunca uluslararası karayolu taşımacılığının geliştirilmesinde dikkate değer ilerleme kaydedildiğini de sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Xi, Çin-Rusya-Moğolistan işbirliğini ilerletmek için dört maddelik bir öneri sundu: Birincisi, üçlü işbirliğini doğru yönde devam ettirmek. Siyasi karşılıklı güveni derinleştirmek, karşılıklı desteği artırmak, saygı duymak ve birbirlerinin temel çıkarlarını ve başlıca endişelerini uzlaştırmak ve uluslararası ve bölgesel ilişkilerde koordinasyonu ve işbirliğini güçlendirmek önemlidir.

İkincisi, risklere ve zorluklara karşı bir işbirliği platformunu ve kalkınma potansiyelini açığa çıkarmaya yardımcı olacak bir büyüme platformunu ortaklaşa kurmak için Shanghai İşbirliği Örgütü çerçevesinde işbirliğini üst seviyeye çıkarmak. Üçüncüsü, Çin-Moğolistan-Rusya Ekonomik Koridoru'nun inşası konusunda varılan ortak anlayışı uygulamak, ekonomi ve ticaret, halklar arası alışveriş, turizm ve diğer alanlarda işbirliğini derinleştirmede komşu bölgeleri desteklemek ve üç ülkenin iş topluluklarının alışverişi için yüksek kaliteli platformlar kurmaya devam etmek. Dördüncüsü, üçlü işbirliğinde daha fazla sonuç almak için çalışmak ve karşılıklı ticarette yerel para birimlerinde ödemenin genişlemesini desteklemek. Rus ve Moğol finans kuruluşları, bölgede güçlü bir finansal güvenlik siperi oluşturmak için RMB Sınır Ötesi Bankalararası Ödeme Sistemi'ne katılmaya davetlidir. Putin de, Rusya-Çin-Moğolistan üçlü işbirliğinin önemli ilerleme kaydettiğini ve karşılıklı yarar sağlayan yapısıyla karşılıklı ilişkilerinin gelişimine değer kattığını söyledi.

Yakın komşular olarak, üç ülkenin birbirine anlayış ve destek vermesi ve her yerde üçlü işbirliğini pekiştirmesi ve teşvik etmesi gerektiğini belirten Putin üç ülkenin, girişimcilerini alışverişleri ve işbirliğini güçlendirmeye cesaretlendirmesi ve desteklemesi ve ulaşım, lojistik, sınır ötesi ulaşım, enerji, yüksek ve yeni teknoloji, turizm ve halklar arası alışverişler gibi alanlarda işbirliğinde daha önemli ilerlemeler olması için uğraşması gerektiğini ifade etti. Khurelsukh ise, Çin ve Rusya ile iyi komşuluk ve dostane işbirliğinin geliştirilmesinin Moğolistan için diplomatik bir öncelik olduğunu söyledi. Karmaşık uluslararası durum göz önüne alındığında, Moğolistan, Çin ve Rusya arasındaki üçlü işbirliğini güçlendirmenin daha da önemli olduğunu belirten Khurelsukh, Moğol tarafının, Çin ve Rusya ile iletişimi güçlendirmeye ve ticaret, yatırım, çevre, enerji, demiryolu, turizm ve diğer alanlarda hem ikili hem de üçlü işbirliğinde ilerleme için ortak çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Üç ülke, Çin-Moğolistan-Rusya Ekonomik Koridorunun Kurulmasına İlişkin Kalkınma Planı Taslağı'nın beş yıl daha uzatılmasını teyit etti; Çin-Moğolistan-Rusya Ekonomik Koridoru'nun merkez güzergah demiryolunun iyileştirilmesi ve geliştirilmesine ilişkin fizibilite çalışmasını resmen başlattı ve Çin-Rusya doğalgaz boru hattının Moğolistan bölümündeki projesini aktif olarak ilerletmede anlaştı.   Toplantıda Ding Xuexiang, Yang Jiechi, Wang Yi ve He Lifeng de hazır bulundu.

Editör: Şeymanur Erbay