XI'AN, 19 Mayıs (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-Orta Asya ilişkilerinin yoğun çabalarla, bölgesel barış ve istikrara güçlü pozitif enerji sağlayacağını belirtti. Çin-Orta Asya Zirvesi'nin başarıyla sonuçlanmasının ardından, Xi Cuma günü Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıktı. Xi, altı ülkenin Çin-Orta Asya Zirvesi'nden çıkan Xi'an Deklarasyonu'nu ortak olarak imzaladığını, zirve sonuç bildirgesini kabul ettiğini ve Çin-Orta Asya ilişkilerinin gelecekteki gelişimiyle ilgili bir yol haritası hazırladığını söyledi.

Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız

Cumhurbaşkanı, güçlükleri aşmak ve ortak bir geleceğe sahip daha yakın bir Çin-Orta Asya toplumu geliştirmek için altı ülkenin birlikte çalışmaya kararlı olduğunu kaydetti. Xi, Çin ve Orta Asya ülkelerinin egemenlik, bağımsızlık, güvenlik ve toprak bütünlüğü gibi kendi temel çıkar alanlarında birbirlerine kesin destek vereceklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı, Orta Asya ülkelerinin, Çin'in modernleşme yolunun dünya kalkınması için önemini tam olarak idrak ettiklerini ve tek Çin ilkesine olan bağlılıklarını yinelediklerini ifade etti. Xi, Çin ve Orta Asya ülkelerinin Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin 10. yıldönümünü yeni bir başlangıç noktası olarak alacaklarına ve yüksek seviyeli tamamlayıcı ve karşılıklı fayda içeren yeni bir işbirliği paradigması oluşturmak için kalkınma stratejileri arasında daha iyi bir sinerji inşa etme yönünde çaba göstereceklerine işaret etti.

Cumhurbaşkanı, altı ülkenin spor, arkeoloji, turizm, tıp ve sağlık hizmetleri ile diğer alanlarda aktif işbirliği yaparak halklar arası etkileşimi derinleştireceğini kaydetti. Xi, bütün tarafların her türlü terörizm, bölücülük ve aşırılığın yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığı ve uluslararası organize suçlarla kararlı şekilde mücadele ederek çatışmaların olmadığı ve kalıcı barışın hüküm sürdüğü bir Orta Asya inşa edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı, bütün tarafların Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi'ni desteklediğini ve uygulamaya hazır olduklarını belirtti. Xi ve beş Orta Asya ülkesinin liderleri, Çin-Orta Asya Zirvesi Mekanizması'nı resmen başlatacaklarını açıkladı. Çin ve Orta Asya ülkeleri, iki yılda bir düzenlenecek zirveye sırayla ev sahipliği yapacak.
Bir sonraki zirve, 2025 yılında Kazakistan'da yapılacak.

Editör: Şeymanur Erbay