BEİJİNG, 19 Haziran (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Pazartesi günü Beijing'deki Büyük Halk Salonu'nda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Xi, dünyanın genel anlamda istikrarlı bir Çin-ABD ilişkisine ihtiyacı olduğuna ve iki ülkenin iyi geçinmenin yolunu bulup bulamayacağı konusunun insanlığın geleceğini etkileyeceğine işaret etti. Çinlilerin de ABD'liler gibi saygın, kendinden emin ve kendine güvenen bir halk olduğunu belirten Xi, her iki halkın da daha iyi bir yaşam sürmeye hakkı olduğunu söyledi.

İki ülkenin ortak çıkarlarına değer verilmesi gerektiğini ve başarılarının birbirlerine yönelik tehdit değil fırsat olduğunu ifade eden Xi, iki ülkenin tarihe, halklara ve dünyaya karşı sorumluluk duygusuyla hareket ederek Çin-ABD ilişkilerini uygun bir şekilde yürütmesi gerektiğini söyledi. Xi, bu suretle iki ülkenin de küresel barış ve kalkınmaya katkıda bulunabileceğini, değişken ve çalkantılı dünyanın daha istikrarlı, güvenilir ve yapıcı hale gelmesine yardım edebileceğini kaydetti. Xi, büyük ülkeler arasındaki rekabetin, ABD'nin kendi sorunlarını veya dünyanın karşı karşıya olduğu sorunları çözmek şöyle dursun, dönemin ruhunu bile yansıtmadığını belirtti. Çin'in ABD'nin çıkarlarına saygı duyduğunu belirten Xi, Çin'in bu ülkeye meydan okumaya veya onu yerinden etmeye çalışmadığını vurguladı. Xi, aynı şekilde ABD'nin de Çin'e saygı duyması ve Çin'in meşru hak ve menfaatlerine zarar vermemesi gerektiğini belirtti.

Xi, diğer tarafı meşru kalkınma hakkından mahrum bırakmak şöyle dursun, hiçbir tarafın karşı tarafı kendi iradesiyle şekillendirmeye çalışmaması gerektiğini ifade etti. Çin'in her zaman sağlam ve istikrarlı bir Çin-ABD ilişkisi görmeyi umduğunu belirten Xi, iki büyük ülkenin çeşitli zorlukların üstesinden gelerek karşılıklı saygı, barış içinde birlikte yaşama ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği çerçevesinde iyi geçinmenin yolunu bulabileceğine inandığını belirtti. Xi, ABD'yi akılcı ve pragmatik bir tutum benimsemeye ve Çin ile aynı doğrultuda çalışmaya çağırdı.
Xi, Çin-ABD ilişkilerini istikrara kavuşturmak ve geliştirmek için, kendisi ile Biden'ın Bali'de vardığı ortak uzlaşıya iki tarafın da bağlı kalması ve olumlu söylemleri eyleme dönüştürmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

2024 Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na 70'ten fazla ülke ve kuruluş katılacak 2024 Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na 70'ten fazla ülke ve kuruluş katılacak

Editör: Şeymanur Erbay