Çin

Xi, barışçıl ve müreffeh bir Asya için çabaları sürdürme sözü verdi

Abone Ol

BEİJİNG, 24 Ekim (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Salı günü Beijing'de düzenlenen Çin'in komşuluk diplomasisi konulu uluslararası sempozyuma bir mesaj gönderdi. Xi mesajında, "Asya ve insanlık için ortak geleceğe sahip bir toplumun ortaklaşa inşasını teşvik etmede yeni bir sayfa açmak üzere dostluk, samimiyet, karşılıklı fayda ve kapsayıcılık ilkelerine bağlı kalmak suretiyle barış, huzur, refah, güzellik ve dostça bir arada yaşama temelinde bir Asya anavatanı inşa etmek için bölgedeki diğer ülkelerle birlikte çalışacağız" dedi.

Xi, Çin'in komşuluk diplomasisindeki temel politikasının komşularla iyi dostluk ve ortaklık ilişkileri kurmak ve dostluk, samimiyet, karşılıklı fayda ve kapsayıcılık ilkelerinin ön plana çıktığı dostane, sağlam ve müreffeh komşuluk ilişkileri inşa etmek olduğunu vurguladı. Xi, Çin'in bahsi geçen ilkeleri son on yılda aktif şekilde uygulayarak komşularıyla dostluk ve işbirliği ilişkilerini çok yönlü biçimde geliştirdiğini belirtti. İki tarafın da karşılıklı siyasi güveni durmaksızın geliştirip çıkarlarını daha derinden yakınlaştırdığına değinen Xi, böylece iyi komşuluğa dayalı dostluk ve kazan-kazan işbirliği için parlak bir yol açıldığını ifade etti.

Çin'in yeni dönemde dostluk, samimiyet, karşılıklı fayda ve kapsayıcılık ilkelerine yeni bir anlam katacağını vurgulayan Xi, bu çerçevede Asya'daki barış, işbirliği, kapsayıcılık ve entegrasyon değerlerini teşvik ederek bölgesel birlik, açıklık ve ilerleme hedeflerine yeni bir ivme kazandıracaklarını belirtti. "Çin'in modernizasyonunun komşularımıza daha fazla fayda getirmesi için dostluk, samimiyet, karşılıklı fayda ve kapsayıcılık kavramlarının yeni gelişimini destekleyeceğiz" diyen Xi, Asya'nın modernleşme sürecini ortaklaşa ilerletmek için çalışacaklarını ve Çin'in yüksek kaliteli kalkınması ile sağlam komşuluk ortamının birbirini güçlendirip tamamlamasını sağlayacaklarını vurguladı. "Dostluk, Samimiyet, Karşılıklı Fayda ve Kapsayıcılık: Yeni Boyutlar, Yeni İlerleme ve Yeni Vizyon" temalı sempozyum, Çin'in komşuluk diplomasisindeki ilkelerinin 10. yıldönümü vesilesiyle düzenlendi.