BEİJİNG, 7 Aralık (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ve Avrupa Birliği'ni (AB) karşılıklı fayda sağlayan işbirliği ortakları olmaya, iki taraflı siyasi güveni güçlendirmeye, stratejik uzlaşı oluşturmaya, ortak çıkar ilişkilerini sağlamlaştırmaya, her türlü müdahaleden kaçınmaya ve halkların iyiliği için diyalog ve işbirliğini artırmaya çağırdı. Xi, söz konusu açıklamayı 24. Çin-AB Zirvesi için Çin'de bulunan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Perşembe günü Beijing'deki Diaoyutai Devlet Konukevi'ndeki görüşmesi sırasında yaptı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi, 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi'nde açılış konuşması yaptı Çin Cumhurbaşkanı Xi, 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi'nde açılış konuşması yaptı

Michel ve von der Leyen'in 24. Çin-AB Zirvesi'ne katılmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Xi, her iki başkanın da geçen yılın sonundan bu yana Çin'e birer ziyaret gerçekleştirdiğini, böylece strateji, ekonomi ve ticaret, yeşil dönüşüm ve dijital alanlarda Çin-AB üst düzey diyaloğunda verimli sonuçlar elde edildiğini belirtti. Çin-AB ilişkilerinin iyi bir güçlenme ve gelişme ivmesi sergilediğine işaret eden Xi, bu durumun her iki tarafın çıkarlarına hizmet ettiğini ve her iki halkın beklentilerini karşıladığını söyledi. Xi, Çin-AB ilişkilerindeki büyüme ivmesini sürdürmek için iki tarafın birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.
Xi, dünyada yüzyıldır görülmemiş büyüklükte dönüşümlerin yaşandığına değinerek, Çin ve Avrupa'nın çok kutupluluğu ilerleten iki büyük güç, küreselleşmeyi destekleyen iki büyük pazar ve çeşitliliği savunan iki büyük medeniyet olduğunu kaydetti.

Çin ve Avrupa arasındaki ilişkinin küresel barış, istikrar ve refah için asli önem taşıdığını söyleyen Xi, dünyaya daha fazla istikrar, kalkınmaya daha güçlü bir ivme ve küresel yönetişime daha fazla ilham ve destek sağlamanın her iki tarafın da görevi olduğunu belirtti. Bu yılın Çin-AB kapsamlı stratejik ortaklığının 20. yıldönümü olduğunu hatırlatan Xi, Çin-AB ilişkilerindeki bu yeni dönüm noktasında her iki tarafın da tarihten ders çıkarması, dünyanın gidişatına yön vermesi, bilgelik ve sorumluluk duygusuyla hareket etmesi ve kapsamlı stratejik ortaklığı savunması gerektiğine işaret etti. "Çin ve AB karşılıklı fayda sağlayan işbirliği ortakları olmalı" diyen Xi, her iki tarafı da karşılıklı siyasi güveni sürekli olarak güçlendirmeye, stratejik uzlaşı oluşturmaya ve ortak çıkar ilişkilerini sağlamlaştırmaya çağırdı. Xi, iki tarafın da her türlü müdahaleden kaçınması, halkların iyiliği için diyalog ve işbirliğini artırması ve küresel zorlukların üstesinden gelmek ve dünya genelinde istikrar ve refahı teşvik etmek üzere el ele vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Şeymanur Erbay