Xi Jinping

Xi, 70 büyükelçinin güven mektubunu kabul etti

Abone Ol

BEİJİNG, 25 Nisan (Xinhua) -- Çin'de görev yapan ve aralarında Türkiye'nin Beijing Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'nın da bulunduğu 70 büyükelçi, Pazartesi günü başkent Beijing'deki Büyük Halk Salonu'nda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'e güven mektuplarını sundu. Xi ayrıca, Shanghai İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Zhang Ming'i de kabul etti.
Büyükelçilerin burada bulunmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Xi, büyükelçilerden ülke liderlerine, kurum liderlerine ve halklarına kendisinin en içten selam ve en iyi dileklerini iletmelerini istedi.

Xi yaptığı konuşmada, diğer ülkelerin halklarıyla eşitlik ve karşılıklı yarar temelinde dostluğu derinleştirmeye ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini genişletmeye ayrıca ikili ilişkileri ilerletmeye hazır olduklarını ifade etti. Çin Cumhurbaşkanı, bu çerçevede büyükelçilerden de Çin hakkında kapsamlı ve derinlemesine bilgiye sahip olup dostluk elçileri ve işbirliği köprüleri olarak hizmet etmelerinin beklendiğini söyledi. Xi, Çin hükümetinin büyükelçilerin görevlerini yerine getirmeleri için destek ve kolaylık sağlayacağını vurguladı. Çin'in son üç yılda halkı ve insan hayatını ön planda tutarak Kovid-19 pandemisine karşı mücadelede uzun bir yol kat ettiğini hatırlatan Xi, bu süreçte birçok ülke ve halktan içten yardımlar aldıklarını belirtti. Xi, Çin'in ayrıca Kovid-19 ile küresel mücadeleyi tam manasıyla desteklemek için somut adımlar attığını, küresel anlamda herkes için sağlıklı bir toplum oluşturma vizyonunu hayata geçirmek üzere diğer ülkelerle birlikte çalıştığını ve karşılıklı yardım ve ortak kader bağını güçlendirdiğini belirtti.

Xi, Çin'in her yönden modern bir sosyalist ülke inşa etme amaçlı yeni bir yola girdiğini ve modernleşmeye giden bu yol sayesinde ulusal anlamda yeniden canlanmayı teşvik edeceğini ifade etti. Çin Cumhurbaşkanı, ülkenin barışçıl kalkınma yoluna bağlı kalacağını, dışa açılıma yönelik ulusal politikaya sadık kalacağını, karşılıklı yarar sağlayan dışa açılma stratejisini ciddi şekilde sürdüreceğini ve kendi kalkınmasıyla dünya için daha fazla fırsat yaratacağını ifade etti. Xi ayrıca Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi'nin uygulanmasını desteklemek, insanlığın ortak değerlerini savunmak, tüm ülke halkları arasında karşılıklı anlayış ve dostluğu teşvik etmek, çeşitli küresel sorunlarla ortaklaşa başa çıkmak ve insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplum inşa etme yolunda sürekli ilerleme kaydetmek adına uluslararası toplumla birlikte çalışmaya istekli olduklarını sözlerine ekledi.