Ortak çalışmanın sonuçlarından biri, yarasalar ve pangolinlerin gen dizilerinde yeni koronavirüse çok benzeyen bir koronavirüsün ortaya çıkması oldu. Ancak bu benzerlik, onu yeni tip koronavirüsün doğrudan atası yapmak için yine de yeterli değil. Salı günü Çin'in orta bölgesindeki Hubei eyaletinin merkezi Wuhan'da düzenlenen basın toplantısına katılan uzmanlara göre yarasalar, pangolinler, gelincikler, kediler ve diğer tüm türler potansiyel olarak doğal konakçı olabilir.
Huanan su ürünleri pazarında, özellikle de deniz ürünleri tezgahlarında, pazar kapatıldıktan sonra yapılan çevresel testlerde virüse rastlandı. Pazardaki koronavirüs, enfekte kişiler, virüsün bulaşmış olduğu soğuk zincir ve hayvansal ürünler gibi kanallardan getirilmiş olabileceği düşünülüyor, ancak bu konu hala belirsizliğini koruyor.
Pazardaki hayvansal ürünlere yapılan geniş ölçekli testlerden pozitif sonuç çıkmadı. Hubei eyaletindeki yarasa örneklerinde veya Çin genelinde çok sayıda çiftlik hayvanı, kümes hayvanı ve vahşi hayvanlarda da yeni tip koronavirüs bulunamadı.
2019 yılının Aralık ayında, yeni tip koronavirüs Wuhan'da insanlar arasında belli bir ölçüde yayılmış ve çoğu vaka ayın ikinci yarısında ortaya çıkmıştı. İlk vakalar üzerinde yapılan bir araştırma, pazarda yeni tip koronavirüs vakaları olduğu gibi, aynı zamanda Wuhan'ın başka bölgelerinde de bu tür vakalar olduğunu göstermişti.
Uzmanlar, yeni tip koronavirüsün insanlara bulaşmasının kaynağı için aralarında doğrudan zoonotik yayılma, soğuk zincir gıdalar, ara konakçılık yapan bir canlı türü ve laboratuvarla ilgili bir kazanın da olduğu dört hipotez belirledi.
Ortak çalışma, Kovid-19'a bir laboratuvar kazasının neden olmasının "son derece düşük ihtimal" olduğunu belirtti. Çalışmada, bir ara konakçı türden geçişin "en olası" ihtimal olduğu ifade edildi. Soğuk zincir gıdalar yoluyla geçiş veya doğrudan bulaşma da olası görülüyor.
Wuhan'da 2019 yılının sonunda aniden yeni tip koronavirüs salgını ortaya çıktı. Derhal harekete geçen Çin, salgın bilgilerini etkin bir şekilde yayınladı ve en kapsamlı, sıkı önleme ve kontrol önlemlerini alarak kayda değer sonuçlar elde etti.
Çin ile DSÖ arasında 2020 yılının Temmuz ayında yapılan bir anlaşma doğrultusunda, DSÖ'den bir uluslararası uzman ekibi 14 Ocak'ta Wuhan'a geldi. Yeni tip koronavirüsün kökenleri üzerine dünya çapındaki çalışmanın Çin kısmı için Çinli uzmanlarla ortak bir ekip oluşturdular.
Ekip, salgınla ilgili büyük miktarda veri inceledi ve Çin Bilimler Akademisi bünyesindeki Wuhan Viroloji Enstitüsü, Huanan deniz ürünleri pazarı ve Wuhan Jinyintan Hastanesi de dahil olmak üzere dokuz yeri ziyaret etti. Ekip, yerel sağlık çalışanları, laboratuvar araştırmacıları, bilim insanları ve pazar yöneticileri ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Sosyal hizmet uzmanları, kamu hizmetinde çalışanlar, bölgede yaşayanlar, iyileşmiş hastalar ve salgında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının aileleriyle de görüştüler.