Xinhua

Washington, Taiwan'a silah satarak ateşle oynuyor

BEİJİNG, 18 Mart (Xinhua) -- Çin, Washington'ın silah satışları ile askeri bağları ilerletmeye yönelik pervasız, Çin'in içişlerine ciddi şekilde müdahale eden, tek-Çin ilkesin...

Abone Ol

BEİJİNG, 18 Mart (Xinhua) -- Çin, Washington'ın silah satışları ile askeri bağları ilerletmeye yönelik pervasız, Çin'in içişlerine ciddi şekilde müdahale eden, tek-Çin ilkesini ve üç Çin-ABD ortak bildirisini bariz bir şekilde ihlal eden ve Çin-ABD ilişkilerininin yanı sıra Taiwan Boğazı'nın iki yanında barış ile istikrarı zedeleyen hamlesine kesinlikle karşı çıkıyor. Son günlerde Taiwan Boğazı'nın iki yakasında artan istikrarsızlık ile gerilimin yükselmesine şahit olundu, ki bunun köklerinde de Taiwan Demokratik İlerleme Partisi yetkililerinin "Taiwan bağımsızlığı" arayışıyla dış güçlerle yaptıkları askeri gizli anlaşmaları artırması ve Washington'ın Çin'i bastırmak için sürekli Taiwan konusunu manipüle etmesi yatıyor.

Washington'ın Taiwan'a yönelik silah satışına tekrar onay vermesi, Çin'e yönelik alışılmış ve tehlikeli bir provokasyon olmasının yanı sıra bölgesel barış ile istikrara yönelik sorumsuz ve hatta düşmanca tavrını temsil ediyor ve bu durum uluslararası toplumda da geniş kaygı yarattı. Washington merkezli düşünce kuruluşu Cato Enstitüsü'nün kıdemli üyesi Trevor Thrall, Ağustos 2021'de ABD gazetesi Defense News'te (Savunma Haberleri) yayımlanan yorum yazısında, "ABD'nin Taiwan Boğazı'ndaki kızışan gerilimden kaçınmak için Taiwan'a silah satışını kesmesi gerekiyor" dedi ve ABD'nin silah satışlarının "Beijing ile Washington arasındaki gerilimleri tabii ki de alevlendireceğini ve çatışma riskini artıracağını" ekledi.

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri, 1982 yılında ABD'nin Taiwan'a yönelik silah satışları konusuyla ilgili 17 Ağustos Bildirisi'ni yayınlamış ve bu bildiride Washington, "Taiwan'a silah satışını kademeli olarak azaltma niyetinde olduğunu" belirtmişti. Beijing ve Washington, 2009 ile 2011 yıllarında yayınlanan ortak bildirilerde de birbirlerinin egemenliklerine ve toprak bütünlüklerine duydukları saygıyı bir kez daha tekrarlamış ve Washington "üç Çin-ABD ortak bildirisinin ilkelerine bağlı olduğunu" beyan etmişti. Washington, yakın geçmişte birden fazla olayda tek-Çin ilkesine bağlılığını yineledi ve sözde "bağımsızlık" arayışında olan Taiwan'daki ayrılıkçı güçleri desteklememe taahhüdünde bulundu. Ancak, yüzsüzce kendi sözünden döndü. Böyle bir tutarsızlık Washington'un siyasi itibarını ciddi şekilde zedeledi ve ABD'nin uluslararası itibarına zarar verdi.

Taiwan'daki birçok sıradan insan, Washington'ın böyle silah satışlarının arkasındaki kötü niyetli amaçlarının gayet de farkında: Beyaz Saray'daki ABD'li siyasetçiler, Taiwan'a silah satmaya uzun zamandır hevesliydiler çünkü çoğunlukla "Taiwan kartını" oynayarak çıkar elde ederken Çin'in kalkınmasını kontrol altına almak için eski ucuz numarayı kullanmayı umuyorlardı. Aslında, Washington'ın Taiwan'a silah satışı, çatışmaları kışkırtarak savaş zamanında servet kazanma planının canlı kanıtlarından sadece biri. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, küresel silah ticaretinde genel bir düşüş yaşanmasına karşın, ABD'nin 2017-2021 dönemindeki silah ihracatı önceki beş yıllık döneme göre yüzde 14 arttı.

Taiwan konusu, Çin-ABD ilişkilerindeki en önemli ve hassas mesele ve Çin'in ana çıkarlarını ilgilendiriyor. Çin'in taviz vermesine sebep olacak bir provokasyon ya da tehdit mümkün değil. Washington'ın Taiwan'a silah satışının hassasiyetinin ve beraberinde getirdiği risklerin farkına varmasının, "Taiwan kartını" oynamayı bırakmasının, "Taiwan bağımsızlığı" isteyen ayrılıkçılar daha fazla yanlış mesaj vermekten kaçınmasının ve Taiwan'la ilişkili meseleleri sağduyulu bir şekilde çözmeye başlamasının tam zamanı.