Sağlık

WADA: Kurumuş kan lekesi testi, rutin bir dopingle mücadele metodu olarak ilk kez Beijing 2022'de uygulandı

BEİJİNG, 10 Şubat (Xinhua) -- Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) Başkanı Witold Banka, rutin bir metot olarak ilk kez kurumuş kan lekesi (DBS) testinin uygulandığı Beijing...

Abone Ol

BEİJİNG, 10 Şubat (Xinhua) -- Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) Başkanı Witold Banka, rutin bir metot olarak ilk kez kurumuş kan lekesi (DBS) testinin uygulandığı Beijing 2022'deki dopingle mücadele çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Banka, Xinhua'ya verdiği mülakatta, yeni metodun test kapasitesini artırmaya yardımcı olacağını belirterek, "Her zamanki gibi bir spor festivali olması için Oyunlar'daki hileleri ortadan kaldırmak adına elimizden geleni yapıyoruz" dedi. WADA'nın verdiği bilgiye göre, Tokyo Oyunları sırasında denenen ve Beijing Oyunları test programı genelinde rutin olarak kullanılması için sunulan DBS, geleneksel yöntemlere kıyasla çeşitli avantajlara sahip ve aynı zamanda da yerleşik yöntemler için önemli bir tamamlayıcı olacak. Banka, "Çin'in de Uluslararası Olimpiyat Komitesi, ABD Dopingle Mücadele Ajansı ve diğer doping karşıtı kurumlarla birlikte, dopingle mücadelede oyunun kurallarını değiştireceğine inanılan DBS'yi geliştiren grubun bir parçası olduğunu" belirtti.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) Başkanı Witold Banka (Ortada), Çin'in başkenti Beijing'deki Beijing 2022 Kış Olimpiyatları Ana Basın Merkezi'ndeki basın toplantısında konuşuyor, 2 Şubat 2022. (Fotoğraf: Li An/Xinhua)

WADA Genel Direktörü Olivier Niggli de "Daha hızlı ve ucuz olan DBS, Oyunlar öncesi testler ile risk değerlendirmelerine dayanan rastgele testlere ek olarak Beijing 2022'nin dopingle mücadele programını oldukça kapsamlı hale getiriyor" ifadelerini kullandı. Niggli, "Sporcular için Beijing'e gelmeden önceki Oyun öncesi test programı çok önemli. Bu, süreçteki testler ve kurumların sayısı bakımından tüm Oyunlar içindeki en büyüğü" diye ekledi. Beijing 2022'de, WADA koordinasyonunda bağımsız bir gözlemci ekibi test faaliyetlerini izleyecek ve dopingle mücadele test sisteminin düzgün şekilde çalıştığından emin olacak. Niggli, "Bu bağımsız program, Sidney 2000 Oyunları'ndan bu yana devam ediyor ve sporcular ile halkın geneline, her şeyin kurallara uygun şekilde yapıldığını garanti altına alacak bağımsız bir grup insan olduğuna dair güven vermeyi amaçlıyor. Oyunlardan sonra grubun gözlemini özetleyen bir rapor da oluşturulacak" dedi. Başkan Banka ve Başkan Yardımcısı Yang Yang'in ikisinin de eski sporcular olduğu WADA, sporcu merkezli bir felsefe benimsiyor. Banka, "Kurumun başında eski sporcular bulunması çok iyi ve olumlu. Aynı zihin yapısına, düşünme şekline ve çalışma yaklaşımına sahibiz" yorumunu yaptı. Yang de, "Sporculuk tecrübemiz olduğu için kendi yetişme dönemimizi biliyoruz. Bu süreçte sporcuların çevresindeki insanların onlar üzerinde büyük bir etkisi oluyor, bu yüzden de onları temiz spor anlayışıyla yetiştirmek önemli; aksi takdirde farklı bir yol izleyebilirler" açıklamasında bulundu.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) Başkan Yardımcısı Yang Yang, Çin'in başkenti Beijing'deki Beijing 2022 Kış Olimpiyatları Ana Basın Merkezi'ndeki basın toplantısında konuşuyor, 2 Şubat 2022. (Fotoğraf: Li An/Xinhua)

Etkili bir dopingle mücadele eğitimi ve Kovid-19 pandemisine rağmen ilgili oluşumlarla kurulan işbirliğiyle birlikte, test sayıları 2021 boyunca normal seviyede seyretti. WADA'nın verdiği bilgiye göre, özellikle 2021'in son çeyreğinde ayda 24.000'den fazla numune toplandı ve 2021'deki müsabaka dışı testler 2019'dan önemli ölçüde daha yüksek bir seviyede gerçekleşti. Banka, WADA'nın 2020-2024 stratejik planının "Yeni Bir Dönemde Dopingle Mücadelenin Önünü Açmak" başlığına referansla, "Varmak istediğimiz hedef de bu. Kovid-19 bizi durduramaz. Dopingle mücadele hiç durmaz" ifadelerini kullandı.