Dünya

Volkswagen'in Çin'e araç teslimatı Ocak-Temmuz döneminde yıllık yüzde 8,7 arttı

Almanya'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen Cuma günü, Ocak-Temmuz 2021 döneminde Çin'e teslimatlarının yıllık yüzde 8,7 artışla 2,08 milyon adede yükseldiğini söyledi....

Abone Ol

Almanya'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen Cuma günü, Ocak-Temmuz 2021 döneminde Çin'e teslimatlarının yıllık yüzde 8,7 artışla 2,08 milyon adede yükseldiğini söyledi. Şirketten yapılan açıklamaya göre Volkswagen grubu tek ülke olarak en büyük pazarı olan Çin'e Temmuz ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 27,5 düşüşle 238.100 araç teslim etti. Volkswagen'den bir sözcü Xinhua'ya, "Çip tedarikindeki büyük sıkıntıya rağmen Volkswagen Grubu modelleri ve Volkswagen markası Temmuz ayında Çinli müşterilerin bir numaralı tercihi olmaya devam etti" dedi. Sözcü, Volkswagen Group China'nın yarı iletken tedarikindeki sıkıntılar nedeniyle "üretimini müşterilerin yüksek taleplerine yetiştirmeyi geçici bir süre başaramadığını" sözlerine ekledi. Şirket, genel yarı iletken tedarik durumunun "yıl sonuna kadar kademeli olarak düzelmesini" bekliyor.

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir Volkswagen bayisinin önünde duran araçlar, 7 Mayıs 2020. (Fotoğraf: Binh Truong/Xinhua)

Volkswagen'e göre Ocak-Temmuz döneminde dünya genelinde satışlar yüzde 19,2 oranında toparlanarak 5,7 milyon adede yükselse de Temmuz ayında teslimatlar yıllık yüzde 18,7 düşüş kaydederek 720.000 adede geriledi. Temmuz'da bütün grup markaları teslimatlarında düşüş bildirdi. Skoda satışları yüzde 30,9 kayıpla 75.000 adede geriledi. Grubun çekirdek markası olan Volkswagen de Temmuz'da 379.200 adet veya geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 21,6 daha az binek otomobil teslimatı yaptı. Grubun Kovid-19 pandemisinden şu ana dek daha az etkilenen lüks markaları Audi ve Porsche'nin satışlarında Temmuz ayında yaşanan düşüş de sırasıyla yüzde 8,9 ve yüzde 6,9 oldu. Volkswagen, yılın ilk yarısı için hazırladığı mali raporunda 2021 geneline ilişkin teslimat tahminini düşürdü, ancak yine de şirket 2021 yılı teslimatlarının "süregiden zorlu pazar şartlarına rağmen belirgin bir şekilde geçtiğimiz yılın üzerinde" gerçekleşmesini bekliyor.