Volkswagen Grubu, Çin'deki ortaklığın derinleştirilmesinin, grubun "Çin'de Çin için" stratejisine uygun olduğunu söyledi.

Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde 74 milyon tren yolculuğu yapılması bekleniyor Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde 74 milyon tren yolculuğu yapılması bekleniyor

FRANKFURT, 27 Temmuz (Xinhua) -- Almanya'nın önde gelen otomobil üreticisi Volkswagen Grubu, Çin'in hızla büyüyen elektrikli araç pazarından yararlanmak için yerel Çinli ortaklarla işbirliğini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi. Şirket, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 700 milyon ABD doları tutarında bir sermaye artışıyla Çinli elektrikli araç startup'ı XPeng'in yüzde 4,99 hissesini satın aldığını bildirdi. Aynı zamanda grubun Audi markası, Çinli ortak girişim ortağı SAIC ile devam eden işbirliklerini daha da genişletmek üzere stratejik protokol imzaladı. Grup, basın açıklamasında, "Amacımız, hızlı bir şekilde yeni müşteri ve pazar segmentlerine ulaşarak Çin'in dinamik büyüme sergileyen elektrikli ulaşım pazarının potansiyelinden sistematik şekilde yararlanmak" ifadelerini kullandı.

Çin'in doğusundaki Anhui eyaletinde inşaatı devam eden Volkswagen Anhui MEB (Modüler Elektrikli Sürüş Matrisi) fabrikasının atölyesi görülüyor, 4 Temmuz 2022. (Fotoğraf: Xinhua)

Açıklamada Çin'deki ortaklığın derinleştirilmesinin, grubun "Çin'de Çin için" stratejisiyle uyumlu olduğu belirtildi. XPeng ile yapılan teknolojik çerçeve anlaşmasına göre, orta ölçekli segment için geliştirilecek iki adet Volkswagen marka elektrikli model Çin'de 2026 yılında üretim hattından çıkacak. Öte yandan Audi de "yüksek kalite segmentinde sunulan tam bağlantılı elektrikli araç portföyünü hızlı ve etkin şekilde genişletme" çabalarına hız verecek. Hamle konusunda açıklamalarda bulunan Volkswagen Grubu Çin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ralf Brandstaetter, "Yerel ortaklıklar, Volkswagen Grubu'nun 'Çin'de Çin için' stratejisinin önemli bir yapı taşını oluşturuyor. Şimdi yerel elektrikli portföyümüzü genişletme çalışmalarımızı hızlandırıyor ve aynı zamanda bir sonraki inovasyon aşamasına hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.


Çin'in doğusunda bulunan Shanghai şehrinde düzenlenen 20. Shanghai Uluslararası Otomobil Endüstrisi Fuarı'nda sergilenen Audi e-tron GT, 18 Nisan 2023. (Fotoğraf: Wang Xiang/Xinhua)

Grup, 2023'ün ilk yarısında Çin'deki satışlarının yüzde 2 oranında hafif bir düşüş gösterdiği bir zamanda ülkedeki çalışmalarını hızlandırma kararı aldı. Şirket yöneticilerinin bu ayın başlarında yaptığı bir toplantıda Volkswagen Binek Otomobil CEO'su Thomas Schaefer, gelecek haftaların ve ayların son derece zorlu geçeceği uyarısında bulunmuştu.

Editör: Şeymanur Erbay