Yurt

Volkanik püskürmeyi takiben gerçekleşen deprem nedeniyle 650'den fazla Kongo vatandaşı Ruanda'ya sığındı

Rubavu bölgesi Belediye Başkanı Gilbert Habyarimana, yerel radyodaki konuşmasında, KDC vatandaşlarının Ruandalı bir yetkilinin Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Nyiragong...

Abone Ol

Rubavu bölgesi Belediye Başkanı Gilbert Habyarimana, yerel radyodaki konuşmasında, KDC vatandaşlarının Ruandalı bir yetkilinin Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Nyiragongo Yanardağı'ndaki püskürmeyi takiben gerçekleşen depremlerden etkilenen toplam 651 Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) vatandaşı, ülkenin Ruanda'da ile sınırında bulunan Rubavu köyüne kaçtı. Rubavu bölgesi Belediye Başkanı Gilbert Habyarimana, yerel radyodaki konuşmasında, KDC vatandaşlarının

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Goma kentindeki gökyüzünün gece manzarasını gösteren video ekran görüntüsü, 22 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Devam eden depremler nedeniyle Rubavu bölgesindeki Gisenyi kasabasında işler durma noktasına geldi. Bazı bankalar, okullar, pazar yerleri, hastaneler ile dükkanların geçici olarak kapatıldığını aktaran Habyarimana, Rubavu bölgesindeki yüksek riskli alanlarda bulunan kişilerin bölge içindeki güvenli yerlere tahliye edildiğini de sözlerine ekledi. Bölgedeki ilgili kurumların bir toplantı gerçekleştirileceğini duyuran yetkili, bu toplantının gündeminde durumdan etkilenen kişilere gereken insani yardımı sağlamak amacıyla izlenecek yolu belirlemek olacağını söyledi.

Habyarimana, bölgeyi etkileyen depremler sebebiyle Rubavu kasabası boyunca ince bir yarık oluştuğu konusunda da kamuoyunu uyardı. Ruanda Madenler, Petrol ve Doğalgaz Kurulu'ndan deprem bilimi uzmanı Tite Niyitegeka, bu tarz depremlerin volkanik tektonik depremler olduğunu ve volkandaki magmanın hareketinin yarattığı titreşimlerden kaynaklandığını belirtti.