Ekonomi

Video: Yunanistan enerji arzı kesintilerine hazırlık amacıyla yegane LNG terminalini iyileştirecek

Abone Ol

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Salı günü, başkent Atina'ya yakın Revithoussa Adası'ndaki ülkenin yegane sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalinin, Rusya'dan gelen doğalgaz arzının tamamen kesilmesi gibi kötü senaryolara enerji sistemini hazırlamak amacıyla iyileştirileceğini söyledi.

KİRYAKOS MİÇOTAKİS, Yunanistan Başbakanı:

"Gaz tedarik kaynaklarının genişletilmesini sağlamak için sıvılaştırılmış doğalgaz son derece kritik. Bu planda Revithoussa, mevcut haliyle ve aynı zamanda iyileştirilmiş haliyle de belirleyici bir rol oynuyor."

Hellenic Doğalgaz Taşıma Sistemi Operatörü (DESFA) tarafından yönetilen Revithoussa terminali, şu anda Yunanistan'ın LNG'yi alan, geçici olarak depolayan ve yeniden gazlaştıran ve ülkenin Ulusal Doğalgaz Taşıma Sistemini besleyen tek terminali durumunda bulunuyor.

DESFA'ya göre, LNG depolama kapasitesi şu anda 225.000 metreküp ve saatte 1.250 metreküp yeniden gazlaştırma yapabiliyor.

Şirket yetkilileri, önümüzdeki aylarda DESFA'nın mevcut tesislere, depolama kapasitesini 380.000 metreküpe çıkaracak yüzer bir depolama ünitesi eklemeyi planladığını ve diğer yatırım planları arasında yeniden gazlaştırma kapasitesinin yüzde 12 oranında artırılmasının bulunduğunu açıkladı.

MARİA RİTA GALLİ, Hellenic Doğalgaz Taşıma Sistemi Operatörü CEO'su:

"Terminalde yalnızca yüzde 100 kullanılabilirliği sürdürmek ve garanti etmek için değil, aynı zamanda beklendiği üzere, daha fazla gemiyi barındırma ve yeniden gazlaştırma ve pazar talebini karşılama yeteneğini geliştirmek için sürekli çalışıyoruz."

2021 yılında Yunanistan'ın toplam doğalgaz ithalatının yüzde 31,8'i bu tesis üzerinden ülkeye girdi. Bu yılın ilk üç ayında ise bu rakam yüzde 43,23 oldu. DESFA verilerine göre altı ülkeden (ABD, Cezayir, Nijerya, Mısır, Umman ve Endonezya) LNG kargoları geldi.   

Çevre ve Enerji Bakanlığı'na göre, yıllardır Yunanistan'ın yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ı ithal Rus doğalgazıyla karşılanıyor.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Atina'dan bildiriyor.