Xinhua Türkiye

Video: Ukrayna'da bir aydır süren çatışmaların ekonomik etkisi

Abone Ol
https://www.youtube.com/embed/Ibm9pkQO7Uo
Rusya-Ukrayna çatışmasının üzerinden bir ay geçerken, çatışmaların Ukrayna halkı üzerindeki olumsuz etkileri devam ediyor.

SHOMODİ YURİİ, Xinhua muhabiri
"Merhaba ben Xinhua Haber Ajansı'ndan Shomodi Yurii. Bugün 24 Mart. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'na göre 12 Mart itibarıyla çatışmalarda 1.300 Ukraynalı asker yaşamını yitirdi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, yaklaşık 10 milyon Ukraynalı evlerini terk etti; bunların 3,5 milyonu ülkeyi terk ederken kalan 6,5 milyon kişi, kadın ve çocuklar dahil hemen hepsi, Ukrayna'nın diğer bölgelerine taşındı.
Ukrayna Merkez Bankası'nın (NBU) Başkan Yardımcısı Sergiy Nikolaychuk, Global Finance dergisi ile yaptığı röportajda, savaşın ortasında bir merkez bankası yetkisi olmanın, sade para politikası, enflasyon hedeflemesi veya kilit politika faizine odaklanmak için daha az zaman ayırmak anlamına geldiğini söyledi.
NBU, enflasyonun sadece Şubat ayında neredeyse yüzde 11'e yükselmesine rağmen, son toplantısında yüzde 10 olan faiz oranını değiştirmedi.
Ukrayna Devlet İstatistik Kurumu'na göre ülke 2021 yılında neredeyse 84 milyon ton hububat rekoltesi elde ederken söz konusu miktarın 25 milyon tonu buğday, 40 milyon tonu mısır olmak üzere 65 milyon tonu ihracata ayrıldı. Ukrayna tarımsal analiz kurumu, 2022 yılında hububat ihracatının 18 milyon tonu geçmeyeceği ve Mart-Haziran aylarında sadece 300.000 ton buğdayın ihraç edilebileceği tahmininde bulundu. Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Roman Leshchenko, ekilebilir tarım arazisi miktarının 15 milyon hektardan 7 milyon hektara, iki kattan fazla düştüğünü ileri sürdü. Kuruma göre, geçen yıl 5,4 milyon hektar olan mısır ekilen tarım arazisi alanı bu yıl 3,3 milyon hektar civarında kalacak.
Şimdilik, Ukrayna'nın stoklarında 10 yıl yetecek kadar ayçiçeği yağı ve iki yıl boyunca yetecek kadar depolanmış gıda ve mahsul bulunuyor. Bahar ekimi için gübre dışında her şeyimiz hazır."
Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Lviv'den bildiriyor.