Kamboçyalı bir yetkili, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) serbest ticaret anlaşmasının Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) için büyük bir pazar yarattığını ve tüm katılımcı ülkelerin bundan yararlandığını söyledi.

Avustralya çocuklara sosyal medya yasağı getirmeye hazırlanıyor Avustralya çocuklara sosyal medya yasağı getirmeye hazırlanıyor

Ticaret Bakanlığı Devlet Müsteşarı ve Sözcüsü Penn Sovicheat bu açıklamasını Xinhua'ya verdiği röportaj sırasında yaptı.

Kamboçya'nın gerçekçi bir örnek olduğunu belirten Sovicheat, ülkenin RCEP üyesi ülkelere toplam ihracatının 2022'nin ilk yarısında önemli ölçüde bir artışla 3,28 milyar ABD dolarına yükseldiğini söyledi.

PENN SOVICHEAT, Kamboçya Ticaret Bakanlığı Devlet Müsteşarı ve Sözcüsü:

"RCEP'ye büyük bir topluluk ya da büyük bir pazar, büyük ticaret topluluğu diyebiliriz ve RCEP'nin kendisi kapsamlı. 2022'nin ilk dönemi, 2021'in ilk dönemine kıyasla bizim (Kamboçya'nın) RCEP'ye ihracatımız yaklaşık yüzde 9 arttı. RCEP'nin sağladığı birçok fayda ASEAN ekonomisine katkıda bulunuyor."

Kamboçya'nın kuzeybatısında yer alan Siem Reap eyaletinde Pazar günü yapılması planlanan ilk RCEP bakanları toplantısına değinen yetkili, Kamboçya'nın RCEP üye ülkelerinin Punom Pen'de bağımsız bir sekreterlik kurmasını önereceğini söyledi.

 PENN SOVICHEAT, Kamboçya Ticaret Bakanlığı Devlet Müsteşarı ve Sözcüsü:

"Bu ilk RCEP bakanlar toplantısı. Endonezya'nın başkanlığında yapılacak. Ve Kamboçya için, Kamboçya Başbakanı Samdech Techo Hun Sen, Punom Pen'de RCEP sekreteryasının olmasını istiyor. Bu sekreteryaya ev sahipliği yapmaya hazırız, bu yüzden insan kaynakları, konum ve benzerleri dahil olmak üzere bunun için tüm hazırlıkları yapıyoruz."

Ocak 2022'de yürürlüğe giren mega-bölgesel ticaret anlaşması, 10 ASEAN üye ülkesi - Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam - ve onların Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere beş ticaret ortağı dahil 15 Asya-Pasifik ülkesini kapsıyor.

Anlaşma, önümüzdeki 20 yıl içinde imzacılar arasında ticareti yapılan mallar üzerindeki gümrük tarifelerinin yüzde 90'ını kaldıracak.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Punom Pen'den bildiriyor.

Editör: Nur Çuhacıoğlu