Genel

Video: Çin'in 'uçan kartallar şehrini' keşfedin

Abone Ol

Çin'in güneybatısındaki Chongqing Belediyesi bir süredir ekolojik ortamı iyileştirmek için çabalarını yoğunlaştırıyor.

Bu çabalar sonuç vermeye başladı.

Kente gelen göçmen kartal türlerinde artış yaşandı.

Bu da Chongqing'e bu yıl yeni bir takma ad kazandırdı: "Uçan kartalların şehri".

Chongqing'de yaşayan İngiltere vatandaşı James Alexander bu değişime bizzat tanık oldu.

 JAMES ALEXANDER, Chongqing'de yaşayan bir İngiltere vatandaşı:

"Burası Chongqing. Bu şehir harika dağları ve nehirleriyle ünlü. Şu an bulunduğum nokta Chongqing'in güneyindeki kaplıcadaki bir dağın en yüksek noktası. Burada, yıllık göçlerini gerçekleştiren yırtıcı kuşları izlemek için güzel bir gözlem noktası bulabilirsiniz. 

Chongqing'in eşsiz topoğrafyası göçmen kuşların geçişinde uzun süredir önemli bir dönüm noktası oluşturuyor.

Ve şimdi artık yaşanan gelişmeler ve çevre koruma ile popüler bilim sayesinde genç yaşlı tüm kent sakinleri doğal çevrelerine hiç olmadığı kadar yakından bakabiliyorlar."

WEİ QİAN, Chongqing Kuş Gözlem Derneği Başkanı:

"Chongqing'de güneybatıdan kuzeydoğuya uzanan birçok paralel vadi var. Topoğrafya, kuşlara her bahar ve güz göçlerinde rehberlik ediyor. Bu sayede her ilkbahar ve sonbaharda çok sayıda göçmen kuş görebiliyoruz. Bazı dönemlerde tek bir günde 10.000'e varan sayıda kartal görebiliyoruz. Şehrin artık 'uçan kartalların şehri' olarak da anılmasının sebebi bu."

Chongqing göçmen kuşların doğal ortamlarını iyileştirmek için 2017 yılında Yangtze Nehri üzerindeki Guangyang Adası'nda bir gayrimenkul projesinin geliştirme çalışmalarını iptal etti.  

Ada, yaklaşık 200 kuş türüne ev sahipliği yapıyor ve birçok başka göçmen kuş da kışı burada geçiriyor. 

Diğer yandan Chongqing şehri nehir ve göllerinin su kalitesini iyileştirmek için de çalışıyor ve yasadışı avlanmayı engelleme çabalarını artırıyor.

WEİ QİAN, Chongqing Kuş Gözlem Derneği Başkanı:

"Verilerden görebildiğimiz kadarıyla son 10 yılda Chongqing'in hava kalitesinde büyük bir iyileşme yaşandı ve bu sayede Chongqing üzerinden uçarken göç eden kuşlar için daha iyi bir ortam sağlanmış oldu."

Yerel yönetim, yardım kuruluşları ve yaban hayatı koruma kuruluşları da halk arasında kuşları koruma bilincini artıracak etkinlikler de düzenliyor.

 WANG KAİ, Chongqing Kuş Gözlem Derneği gönüllüsü:

"Hayvanları yaban ortamlarında görmek için daha fazla insanın doğaya gitmesini umuyorum. Aslında bize çok yakınlar. Kuşların gökyüzünde farklı pozisyonlarda nasıl uçabildiklerini görüyorsunuz. Doğanın bize neler sunduğunu görünce hayrete düşüyorsunuz."

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Chongqing'den bildiriyor.