Moda durmaksızın değişir.

1970'ler ve 1980'lerde polyester kumaşından yapılan giyecekler Çin'de yaygındı. İnsanlar polyester kumaşa, "gerçekten güzel" anlamına gelen "Di que liang" adını takmıştı.

WANG CHONG, Liaoning Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı

Çin'in tüketici fiyat endeksi Mart'ta yüzde 0,1 arttı Çin'in tüketici fiyat endeksi Mart'ta yüzde 0,1 arttı

"1960'larda ve 1970'lerde Çin halkı giyim konusunda asıl olarak pamuğa bağımlıydı. Ama pamuk yetiştirmek ekilebilir alanların azalması demekti ve zaten sınırlı olan ekilebilir alanlar hububat üretimi için gerekliydi. İnsanların giyim ihtiyaçları, ekilebilir alanlar işgal edilmeden nasıl karşılanabilirdi? Bunun cevabı polyester ipliği - yani 'Di que liang' - üretmekten geçiyordu."

Liaoyang Petrokimya Şirketi, Çin'in ilk 'Di que liang' üreticisiydi.

Şirket 1974 yılında ithal ekipmanla büyük ölçekli polyester üretimine başladı.

JIANG XINKUN, PetroChina Liaoyang Petrokimya Şirketi eski müdürü

"Fabrika kurulurken ekipman ithalatı bir şey, teknoloji ise bir başka şeydir. Teknolojiyi hep başkalarından satın alırsanız sonuçta diğerlerinin gerisinde kalırsınız. 'Di que liang' üretimi birçok adım gerektirir. Biz de yenilik yaratmak için her yolu denedik."

Ocak 1979'da Çin'in ilk yerli malı polyester kumaşı üretildi. Bu, Çin'in ithal kimyasal iplik malzemelerine bağımlılıktan kurtuluşuna giden yolda bir dönüm noktasıydı.

 WANG CHENGYE, PetroChina Liaoyang Petrokimya Şirketi baş mühendisi

"Birkaç seçenekten çok fazla seçeneğe, mat renklerden benzersizliğe artık moda trendlerini tek bir kumaş veya renge sığdırmak çok zor. Çin'de kumaş tasarımı ve üretiminin gelişmesi inovasyonla gerçekleşiyor. Ve bu ruh diğer alanlar için de geçerli."

Şirket 2002 yılında polyesterin modifiye edilmiş bir formu olan kopolyesterler üzerinde araştırmalarına başladı.

Kopolyesterler, kozmetik, tıbbi paketleme ve ev gereçlerinde yaygın olarak kullanılıyor. Ancak bir zamanlar kopolyesterlerin üretim teknolojisi belli bazı ülkelerin tekelinde bulunuyordu.

PetroChina Liaoyang Petrokimya Şirketi, bir dizi başarısızlığı göğüsleme cesaretini gösterdikten sonra 2017'de Çin'in ilk büyük kopolyester üreticisi oldu.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping 2018 yılında şirketi denetledi.

Xi, denetleme sırasında şirketin bazı yeni ürünleri dünya standardına taşımak için devasa güçlüklerin üstesinden nasıl geldiğini hatırlattı. Xi, şirketin daha büyük başarılara imza atmak üzere yoluna devam etmesi için şirketi teşvik etti.

LIANG QIDONG, Liaoning Sosyal Bilimler Akademisi

"Cumhurbaşkanı Xi'nin ilk 'Di que liang' hakkında paylaştığı hikaye üzerinde düşününce, inovasyonun gelişme için birincil itici güç olarak görülmesi gerektiğinin ve şirketlerin kaliteli gelişmeleri için inovasyon ve sıkı çalışmanın şart olduğunun bilincine varıyoruz."

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Çin'in Liaoyang kentinden bildiriyor.

Editör: Nur Çuhacıoğlu