Genel

Video: 'Çin'in Gökyüzündeki Gözü' dağlık Guizhou eyaletinde çocukların gözlerini açıyor

Abone Ol

500 metrelik Diyaframlı Küresel Radyo Teleskobu (FAST), Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletinin Pingtang ilçesinde bulunuyor. 

"Çin'in gökyüzündeki gözü" olarak adlandırılan FAST dünyanın en büyük ve en hassas tek çanaklı radyo teleskobu. 

FAST'a yakınlığından faydalanan ilçe, astronomi-temalı bir kasaba ve bir astronomi müzesi kurmuş. 

Bunun sonucu olarak bölgedeki öğretmen ve öğrencilerde astronomiye giderek artan bir merak gelişmiş. Sınıflarından dışarı çıkıp astronomi-temalı faaliyetlere ve bunların yanında maçlara ve yarışmalara katılıyorlar.   

CHEN LIBI, SES 1 (Çince): CHEN LIBI, Pingtang ilçesindeki Tongzhou Ortaokulu fizik öğretmeni

"Ayın çok parlak olduğu bir gece teleskopları çıkarıp ayı gözlemledik. Teleskobu ayarladıktan sonra tüm öğretmen ve öğrenciler sıraya girip bekleyerek ayın gerçek halini ilk kez gördü. Çok mutlu olmuştum, yaptığımızın çok gerekli bir şey olduğunu düşündüm ve devam etmeye karar verdim.    

Üç teleskobu kullanarak öğrencilerimize evreni gözlemlemek için bunları nasıl kullanacaklarını öğretiyorum ve onları daha fazla faaliyete katılmaya teşvik ediyorum." 

CHEN FEI, Pingtang ilçesinde öğrenci 

"Daha önce hiç görmediğim şeyleri öğrenebiliyorum, daha fazla insanla tanışıyorum ve tüm bunlar ufkumu genişletmeme yardımcı oluyor." 

ZHENG JIE, Pingtang ilçesinde öğrenci 

"FAST'ın bende uyandırdığı merakla daha çok astronomik olayı bilmek için istek duyuyorum ve astronomi hakkında daha fazla şey öğrenmeye devam ediyorum."

JIAN ZHIKAI, Pingtang ilçesinde öğrenci 

"Kendime güvenim ve motivasyonum arttı. Derslerime çok çalışarak gökbilimci olmak için elimden geleni yapacağım." 

CHEN LIDA, Pingtang ilçesi Eğitim Bürosu

"Öğrencilerin yanı sıra ilçe sakinlerinin de astronomiye merakı arttı. Etnik azınlık gruplarından daha fazla çocuk, özellikle de ücra dağ köylerinde yaşayan çocuklar, üstümüzde uzanan yıldızlı gökyüzüne bakmaya başladı."   

 CHEN LIBI, Pingtang ilçesindeki Tongzhou Ortaokulu fizik öğretmeni

"Pingtang bir zamanlar yoksul bir ilçeydi. FAST sayesinde dağlardaki çocuklarımız dışarıya artık daha istekli çıkıyor. FAST'ın etnik azınlık çocuklarımızın kalbine bilim ve hayal tohumlarının ekilmesine yardımcı olduğunu düşünüyorum. Bu tohumlar yavaş yavaş filizlenecek, çocukları etkileyecek ve yaşamları boyunca onların hazinesi olacak."  

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Çin'in Guiyang kentinden bildiriyor.