Genel

Video: Çin, Ukrayna krizine siyasi çözüm bulunması için diyalog ve katılım çağrısında bulundu

Abone Ol

Çin'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Çarşamba günü, Ukrayna krizinin siyasi çözümü için diyalog ve katılıma bağlı kalınması çağrısında bulundu.

Geng Shuang bu açıklamayı, BM'nin New York'taki genel merkezinde Ukrayna meselesinin ele alındığı BM Genel Kurulu Acil Özel Oturumu'nda yaptığı konuşmada dile getirdi.

GENG SHUANG, Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı:

"Çin, son dönemde sahadaki çatışmaların yoğunlaşmasından derin endişe duymaktadır ve söz konusu çatışmaların yol açtığı sivil kayıpları ve sivil tesislerde meydana gelen hasarları esefle karşılamaktadır. Şimdi acil olan ilgili tarafları itidalli davranmaya, gerginliği tırmandırmaktan kaçınmaya, çatışmaların kontrolden çıkmasını önlemeye ve gerginliği azaltmaya yönlendirmektir. Ukrayna krizi barışçıl biçimde çözülmelidir. Sorunlar ve zorluklar ne kadar ürkütücü olursa olsun, siyasi çözüm kapısı kapatılmamalı, diplomatik müzakereler durdurulmamalı, düşmanca tutumları durdurmalı ve barış görüşmelerini ilerletme çabaları gevşetilmemelidir. Uluslararası toplum, ilgili tarafları barış görüşmelerini mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatmaya, makul endişeleri müzakerelere dahil etmeye, uygulanabilir seçenekleri masaya koymaya ve düşmanlıkların durdurulması ve krizin çözülmesi için koşulları ve alanı yaratmaya teşvik etmelidir."

Çarşamba günkü Acil Özel Oturum'da, Ukrayna konusunda, Çin'in çekimser oyu kullandığı bir taslak kararı kabul edildi.

Geng, Birleşmiş Milletler'in en temsili organı olan Genel Kurul'un farklılıklar arasında köprü kurarak ve konsensus yaratarak, barış görüşmeleri için en büyük sinerjiyi toplayarak ve üye ülkeler aralarında en büyük ortak paydayı bularak Ukrayna konusunda aktif ve yapıcı bir rol oynaması gerektiğini vurguladı.

GENG SHUANG, Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı:

"Ukrayna'daki kriz bir kez daha Soğuk Savaş zihniyetine ve blok siyasetine sarılmanın, blok çatışması yaratmanın ve mutlak güvenliğin peşinde koşmanın barış getirmediğini, kimsenin çıkarına hizmet etmeyeceği gibi çatışmalara yol açacağını gösteriyor. Dünyanın zorlukların üstesinden gelmek için birlik ve işbirliğine ihtiyacı olduğu bir dönemde ideolojik farklılıklara odaklanmak, diğer ülkeleri tehdit ederek taraf olmaya zorlamak, tecrit ve baskı uygulamak, ayrıştırmak ve zincirleri koparmak sorumsuz ve tehlikelidir. Tarihten dersler çıkarmalı, bölünmeyi ve çatışmayı reddetmeli, dayanışma ve işbirliğini desteklemeli, çok taraflılığı uygulamak ve dünya barışını ve kalkınmasını teşvik etmek amacıyla, özünde BM ile uluslararası sistemi ve uluslararası hukuka dayalı uluslararası sistemi birlikte korumalıyız."

Çin'in, sorumlu bir ülke olarak her zaman barışın yanında olduğunu söyleyen Geng, "Uluslararası toplumla birlikte çalışacağız ve durumun gerginliğini azaltmada ve krize siyasi bir çözüm aramada yapıcı bir rol oynayacağız" diye ekledi.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri BM Genel Merkezi'nden bildiriyor.