Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Cuma günü yaptığı açıklamada, bazı Japon siyasilerin Taiwan meselesiyle ilgili ekstra ihtiyatlı konuşup, ona göre hareket etmeleri, ayrıca "Taiwan bağımsızlık" güçlerine yanlış bir mesaj göndermekten kaçınmaları gerektiğini belirtti.

Haberlere göre, eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, kısa süre önce bir ABD gazetesinde yayımlanan makalesinde, Taiwan'ı Ukrayna ile karşılaştırarak, ABD'nin "Taiwan'ın savunmasına yardımcı olma" konusunda net bir taahhütte bulunması gerektiğini yazdı.

ZHAO LİJİAN, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü:

"Bazı Japon siyasetçiler, büyük ülkeler arasında bir çatışmayı ateşlemeye yönelik tehlikeli bir girişimle sürekli olarak Taiwan meselesiyle ilgili saçmalıyor ve Çin'in içişleriyle ilgili sorumsuz açıklamalar yapıyor. Çin bu tutumu kesinlikle reddediyor.

Taiwan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası, Taiwan meselesi ise tamamen Çin'in iç meselesidir.

Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti

Taiwan meselesi ile Ukrayna sorunu, doğaları gereği farklı olup, hiçbir şekilde mukayese edilemez.

Japonya, yarım yüzyıl boyunca Taiwan üzerindeki sömürge yönetimi sırasında, Çin halkına ciddi tarihi sorumluluklar yüklediği sayısız suç işledi.

Japon politikacı, Taiwan meselesiyle ilgili ekstra ihtiyatlı konuşup, ona göre hareket etmeli, ayrıca 'Taiwan bağımsızlık' güçlerine yanlış bir mesaj göndermekten kaçınmalı."

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Beijing'den bildiriyor.

Editör: Nur Çuhacıoğlu