Dünya

Video: Çin, ABD'yi biyo-askeri faaliyetleri ile ilgili kapsamlı ve ayrıntılı açıklama yapmaya çağırdı

Abone Ol

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin'in ABD'yi biyo-askeri faaliyetleri ile ilgili kapsamlı ve ayrıntılı açıklama yapmaya, çok taraflı bir doğrulama mekanizmasının oluşturulmasına tek elden karşı çıkmaktan vazgeçmeye çağırdığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: ZHAO LİJİAN

"Bu açıklamaları gördüm. ABD şimdiye kadar biyo-askeri faaliyetleri ile ilgili ikna edici bir açıklama yapmadı. Endişeleri gidermeye yönelik istişare yapmak ve işbirliğinde bulunmak Biyolojik Silahlar Sözleşmesi'nde (BWC) bulunan bir zorunluluk ve ABD'nin bu meseleden kaçmaya hakkı yoktur.

ABD'nin açıklamaları şu ana kadar belirsiz, kendi içinde çelişkili ve bu da uluslararası toplumda daha da şüphe yarattı. Örneğin insanlar ABD'nin dünya genelinde kaç tane işbirliği tesisi yönettiğini soruyor. ABD, Ukrayna ile yaptığı ikili anlaşmaya göre ülkeden kaç biyolojik numune gönderdi ve bunu hangi amaçla yaptı? Ukrayna'nın halka açıklanması yasak olan hassas bilgiler nelerdir? ABD, ülkesinde yasak olan tehlikeli araştırmaları yurtdışında mı yaptı?

Dahası ABD, depoziter devlet olarak imzaya açılmasının 50. yıl dönümünü vesilesiyle sözleşmeyi güçlendirme ve yeniden canlandırma ihtiyacından bahsetmesine rağmen, uluslararası toplumun çağrısını görmezden gelmeye ve bu hafta sonu yapılacak gözden geçirme konferansında bir doğrulama mekanizması kurmak için çok taraflı müzakerelerin yeniden başlamasına karşı tek başına muhalefet etmeye devam etti. ABD böyle bir davranışla uluslararası toplumun güvenini nasıl kazanabilir? Uluslararası toplumun ABD'nin BWC ile uyumluluğuna olan güvenini nasıl geri getirebilir?

Ayrıca BWC'nin depoziter devletlerinden biri olan ABD'nin uygulamada örnek olması gerekiyor, bir istisna haline dönüşmesi değil. ABD'yi bir kez daha biyo-askeri faaliyetleri ile ilgili kapsamlı ve ayrıntılı açıklamalar yapmaya ve çok taraflı bir doğrulama mekanizmasının kurulmasına tek elden karşı çıkmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz."

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Beijing'den bildiriyor.