NEW YORK, 21 Ocak (Xinhua) Küresel analiz ve danışmanlık firması Gallup'un Perşembe sabahı yayınlanan son anketinin sonuçları, vakaların Ocak ayında hızla artmasıyla Amerikalıların Kovid-19 korkularının arttığını, maske kullanımı ve aşı oranlarının çoğunlukla sabit kalmasına rağmen çoğunu büyük kalabalıklardan kaçınmaya sevk ettiğini gösterdi. 3-14 Ocak tarihleri arasında çevrimiçi olarak yapılan ve 1.569 yetişkinin katıldığı anket, pandeminin "daha kötüye gittiğini" söyleyen Amerikalıların oranının 2021 sonbaharı verilerine kıyasla keskin biçimde yükseldiğini gösterdi. Araştırmanın özetinde "Endişeler arttı… ve şu anda geçen kıştan beri en yüksek seviyeye çıktı" denildi. USA Today gazetesinin ankete ilişkin haberinde, "Aşılamalar başladığında ve Delta varyantı nedeniyle oluşan artışın gerilemesiyle Amerikalıların iyimserliği artmıştı. Ancak kışla birlikte Omicron vakalarının artışının yanı sıra hastalığın ciddiyetine ilişkin iyi haberler gelmesine rağmen ankete yanıt verenlerin yarısından fazlası pandeminin giderek kötüleştiğini düşündüğünü söyledi" ifadeleri yer aldı.

Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı
Arşiv fotoğrafında, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin San Mateo kentindeki bir caddede N95 maskesi takan bir kişi görülüyor, 21 Nisan 2021. (Fotoğraf: Wu Xiaoling/Xinhua)

HASTALIĞA YAKALANIP İYİLEŞMEK DAHA İYİ KORUMA SAĞLIYOR

The Wall Street Journal gazetesine göre, hem aşının hem de virüse yakalanıp iyileşmenin önemli ölçüde koruma sağladığını gösteren araştırmalara atıfta bulunan federal sağlık yetkilileri, Delta dalgası sırasında daha önceki bir enfeksiyondan kurtulmuş olmanın Kovid-19'a karşı aşılanmaya göre daha iyi koruma sağladığını söylediler. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, geçen yıl New York ve Kaliforniya'daki 1,1 milyon Kovid-19 vakasından elde edilen verilerin, aşı olmamış ve daha önce Kovid-19 geçirmemiş olanların diğer iki gruptan insanlara göre çok daha büyük risk altında olduğunu gösterdiği belirtildi. CDC epiyodemiyologlarından Benjamin Silk, "Delta varyantından önce Kovid-19 aşılaması sonraki enfeksiyonlarda daha önce bir enfeksiyondan kurtulmaya kıyasla daha iyi koruma sağlıyordu. Ancak bu ülkede Delta baskın varyant haline geldikten sonra, daha önce bir enfeksiyondan kurtulmuş olmak artık daha fazla koruma sağlıyor" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde maske takmış bir kişi Manhattan'da bir caddede yürüyor, 19 Ocak 2022. (Fotoğraf: Wang Ying/Xinhua)

UZUN VADELİ ETKİLER

New York Times gazetesinin Çarşamba günü yayınladığı habere göre, son raporlar Omicron'un diğer varyantlara kıyasla daha az şiddetli bir ilk hastalığa neden olduğunu gösterse de Omicron'un temel enfeksiyon belirtileri diğer varyantlarla benzer ve bu da uzun vadeli etkilerinin de benzer olabileceği gösteriyor. Uzmanlar, başlangıçtaki hastalıkların daha hafif olmasının Omicron'un uzun süreli Kovid-19'a yol açması olasılığının düşük olduğu anlamına gelmediği yönünde uyardı. Pandeminin daha önceki dalgalarına ilişkin bilimsel çalışmalar koronavirüse hafif veya belirtisiz ilk reaksiyon gösteren çok sayıda insanda uzun süreli Kovid-19 geliştiğini gösteriyor. Aşılar öncelikle insanları ciddi hastalıktan veya koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle ölmekten koruyor. Haberde, "Ancak aşılar Omicron enfeksiyonunu önlemekte o kadar etkili olmadı ve bu yeni varyantla ilerleyen enfeksiyonlar çok daha yaygın" denildi.

Editör: İRFAN KARSLI