Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

TOKYO, 21 Aralık (Xinhua) Salı günü açıklanan raporda, Japon Çukuru'nda olası bir 9.1 büyüklüğünde mega depremin yol açacağı 10 metreden fazla yükseklikteki tsunami dalgalarının Tohoku bölgesinin bazı kesimlerine ve Hokkaido'ya ulaşabileceği, bunun da 199 bin can kaybına ve 220 bin binanın yıkılmasına neden olabileceği tahmin ediliyor. Japon Çukuru bölgesi, Hokkaido'nun güneyindeki deniz bölgesinden Iwate vilayetine kadar olan bir kesimi kapsıyor. Uzmanlar ayrıca, Chishima Çukuru boyunca 9,3 büyüklüğünde bir mega depremin etkisinin de 20 metreden yüksek dalgaları tetikleyebileceğini ve bunun Hokkaido'nun doğu kısımlarını vurarak muhtemelen 100 bin kişinin ölümüne, sayıları 84 bine ulaşabilecek ev ve binanın da yıkılmasına neden olabileceğini bildirdi.

Chishima Çukuru'nun araştırmada ele alınan kısmı, Kuril Adaları'nın açıklarından güneyde Hokkaido'ya kadar uzanıyor. Uzmanların raporunda ayrıca, Japon Çukuru ve Chishima Çukuru'nda kış mevsiminde meydana gelebilecek şiddetli bir depremin sırasıyla 42 bin ve 22 bin kişiyi depremden sonra uzun süre dışarda kalmaya mecbur ederek, hipotermiden ölme tehlikesiyle karşı karşıya bırakabileceği ifade edildi. Bununla birlikte uzmanlar, felakete karşı daha güçlü önlemler alınması halinde, olası can kaybının yaklaşık yüzde 80 azaltabileceğini tahmin ediyor. Bu önlemler arasında tsunami tahliye barınaklarının hazırlanması ve riskli bölgelerde yaşayan herkesin depremden sonraki 10 dakika içinde bulundukları yerden tahliye edilmeye başlamasının sağlanması bulunuyor. Uzman heyetinin Chishima ve Japon çukurlarındaki bir depremin yol açacağı olası hasarlar ve tetikleyebilceği tsunami dalgaları hakkındaki araştırması 2011 yılında Japonya'nın kuzeydoğusunda meydana gelen deprem ve tsunami felaketinden sonra başlatılmıştı.

Editör: İRFAN KARSLI