Meksika'da bağımsızlık günü büyük coşkuyla kutlandı Meksika'da bağımsızlık günü büyük coşkuyla kutlandı

İSTANBUL, 1 Eylül (Xinhua) -- Ortadoğu'da devam eden krizin neden olduğu endişe sürerken, Türkiye de dahil olmak üzere bölge ve civarındaki piyasalar, belirsizliğin hakim olmasıyla ciddi bir çalkantıyla karşı karşıya. Uzmanlar, gelişmekte olan ve kırılgan ekonomilerde yüksek döviz kurları, artan altın fiyatları, enflasyon ve azalan talebin üretim ve istihdam rakamlarında gözle görülür düşüşe yol açtığını belirtiyor.

İstanbul Kapalıçarşı'da altın sektöründe deneyimli bir profesyonel olan Reşat Yılmaz, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, Ortadoğu krizinin bölgesel piyasaları önemli ölçüde etkilediğini, Türk lirasının ABD doları karşısında son dönemde değer kaybetmesi ve altın fiyatlarının tarihi zirvelere çıkması gibi önemli etkilere yol açtığını ifade etti. Yılmaz, durumun piyasalar üzerindeki önemli etkisi nedeniyle kritik olduğunu vurgulayarak gerilimin daha da tırmanması beklentisinin arttığını söyledi.

Dijital ekonomi haber ve analiz platformu ekonomim.com'un köşe yazarlarından Merve Yiğitcan, Çarşamba günkü yazısında imalatçıların önümüzdeki aylar için karamsar bir tablo çizdiğini belirtti. Yiğitcan, azalan iç talep ve devam eden küresel finansman sorunlarının bölgedeki sanayi sektörünü önemli ölçüde etkilediğini belirtti. Ekoturk analistlerinden Murat Tufan Perşembe günü Xinhua'ya yaptığı açıklamada, krizin savunma sektörü hisseleri ile silah satışlarını da artırarak kamu harcamalarının artmasına, borçların yükselmesine, enflasyona ve gelir eşitsizliğinin büyümesine neden olduğunu ifade etti.

Tufan, "Bölge ülkelerindeki askeri ve kamu harcamalarındaki bu artış, zengin ile yoksul arasındaki küresel eşitsizliği daha da artırarak daha yüksek kamu borçları, yükselen enflasyon ve büyüyen gelir eşitsizliği ile sonuçlandı" dedi. Tufan'a göre Ortadoğu krizi devam ederken küresel piyasalar için en büyük endişelerden biri krizin petrol fiyatlarına olası etkisi. Tufan, "Devam eden çatışmalar göz önüne alındığında, Libya, Lübnan, Irak ve İran gibi bölgedeki birçok etkili ülke petrol arzını önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahip olduğundan, tüm gözler doğal olarak petrol fiyatlarına çevrilmiş durumda" dedi. Tufan, krizdeki en küçük olumsuz gelişmenin bile petrol fiyatlarında yükselişe neden olabileceği ve piyasaların kötüleşme olasılığını artırabileceği konusunda uyardı.

Kaynak: rss