Uzmanlar, Çin'in reform ve dışa açılma vurgusunun, Çin'le Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğini derinleştireceğine, ticaret hacimlerini artıracağına ve karşılıklı yatırımları teşvik edeceğine inanıyor.
İSTANBUL, 29 Temmuz (Xinhua) -- Uzmanlar, Türkiye'nin kritik bir ortağı olarak Çin'in, çeşitli sektörlerdeki hem doğrudan hem de dolaylı yatırımların desteklenmesi ve ülkenin ekonomik zorluklarının hafifletilmesinde kritik bir rol oynadığını belirtti. Uzmanlar, Çin'in reform ve dışa açılma vurgusunun, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini derinleştireceğine, ticaret hacimlerini artıracağına ve karşılıklı yatırımları teşvik edeceğine inanıyor.
Ekotürk TV analisti Murat Tufan, "Çin, değerli know-how ve teknolojisi ile küresel arenada en önemli oyuncu haline geldi. Çin'in uyguladığı reform ve dışa açılma politikasının, Türkiye için gerçekten bir referans olduğunu düşünüyorum" dedi. Türkiye'nin otomotiv, yapay zeka ve teknoloji sektörlerindeki stratejik Çin yatırımlarının potansiyel faydalarına dikkat çeken Tufan, bu yatırımların Türkiye'nin ekonomik çıkarlarına büyük ölçüde katkı sağlayacağını söyledi.
Türkiye'nin Çin yatırımlarını çekmesinin, artan ürün maliyetleriyle başa çıkmasına ve sektörlerini canlandırmasına yardımcı olacağına inanan Tufan, "Çin'in uzmanlığından yararlanan ve yatırım çeken Türkiye, enflasyonist baskıları hafifletebilir ve daha dirençli bir ekonomi inşa edebilir" diye konuştu. Çin'in Türkiye'nin otomotiv piyasası üzerindeki etkisine dikkat çeken Tufan, uygun fiyatlı yüksek teknolojili araçların pazara girişiyle fiyatların istikrara kavuştuğunu ve enflasyonist baskıların hafiflediğini kaydetti. Tufan, Çin'in yatırımlarının, Türk halkı için daha fazla istihdam yaratacağını da vurguladı.
Çinli otomobil üreticisi Chery'nin İstanbul'da bulunan satış noktası, 13 Temmuz 2024. (Fotoğraf: Liu Lei/Xinhua)
İstanbul otomobil sektöründe yaklaşık 15 yıllık deneyimi bulunan sektör yetkilisi Semih Eryükseldi, Türkiye'nin Çin yatırımlarını çekme konusundaki stratejik pozisyonunu vurguladı. Eryükseldi, "Türkiye'nin, Balkanlar ve Avrupa'ya dağıtım açısından sahip olduğu coğrafi avantajını kullanarak Çin menşeli otomobiller için bir üretim merkezi haline gelme potansiyeli bulunuyor" dedi.
Tufan ile aynı görüşleri paylaşan Eryükseldi, Çinli otomobil üreticilerinin Türk piyasasına girmesinin, otomotiv sektöründe rekabeti teşvik ederek olumlu etki yapacağına işaret etti. Eryükseldi, "Ancak gelecekte Türkiye'ye henüz girmemiş Chery, MG, Skywell gibi diğer markaların ve hatta Huawei ve Xiaomi gibi markaların, benzer yatırımlar yaparak müşterilere fayda sağlayacağına ve iş fırsatları yaratarak Türkiye'de istihdama katkıda bulunacağına inanıyorum" dedi.