Xinhua

Uzmanlar: Avustralya'da meydana gelen seller Japon ensefalitinde artışa yola açabilir

KANBERRA, 9 Mart (Xinhua) -- Hastalığı taşıyan sivrisineklerin ısırması yoluyla insanlara, atlara ve domuzlara yayılan bir virüs olan Japon ensefaliti; beyinde iltihaplanma, b...

Abone Ol

KANBERRA, 9 Mart (Xinhua) -- Hastalığı taşıyan sivrisineklerin ısırması yoluyla insanlara, atlara ve domuzlara yayılan bir virüs olan Japon ensefaliti; beyinde iltihaplanma, bulantı, yüksek ateş ve ölüme neden olabiliyor.

Alanında uluslararası en üst düzey kuruluş olan Ensefalit Derneği'nin başkanı Ava Easton, Queensland'in güneyi ve Yeni Güney Galler'in kuzeyinde yaşanan seller yüzünden Japon ensefalitini taşıyan sivrisineklerin "çoğalacağı" uyarısı yaptı.

Avustralya Associated Press'e (AAP) konuşan Easton, "Ensefalit, yeterince bilinmeyen kırmızı kodlu bir durumdur" dedi.

Easton, "Avustralya'da aşırı hava koşulları görülmeye devam ederken tüm Avustralyalıları, bu son derece gerçek hastalık hakkında bilgi edinmelerine ve bunu düşük riskli bir olasılık ya da nadiren dile getirilen bir şey olduğu için göz ardı edilmesine karşı uyarıyoruz" ifadelerini kullandı.

Easton'ın uyarısı; Victoria eyaleti yetkililerinin, 60'larındaki bir erkeğin 28 Şubat'ta virüsten dolayı hayatını kaybettiğini açıklamasının ardından geldi.

Şubat ayının sonlarından bu yana Yeni Güney Galler'de iki ve Queensland'de bir tane olmak üzere Avustralya'da teyit edilmiş birkaç Japon ensefaliti vakası görüldü. 1995 yılından bu yana ülkede görülen bu ilk salgın üzerine federal hükümet, vakayı Ulusal Önemde Bulaşıcı Hastalık Vakası ilan etti.

Monash Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Epidemiyoloji Birimi Başkanı Karin Leder; salgının, iklim değişikliğinin halk sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik bir uyarı olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Leder, basın açıklamasında, "Avustralya'da aynı zamanda ortaya çıkan birçok Japon ensefaliti vakası bildirildi. Şiddetli seller, iklim değişikliğiyle bağlantılı yeni insan sağlığı tehditleri için önemli bir potansiyel olduğu yönünde bir uyarı işlevi görüyor; bu tehditlere yeni patojenlerin ortaya çıkması ve bilinen enfeksiyonların yeni bölgelerde görülmesi de dahil" diye konuştu. Leder, "Şu anda ortaya çıkan vakalar, yerel olarak yakalanılan Japon ensefaliti vakaları kümesinin Avustralya ana karasında ilk kez bildirildiği anlamına geliyor" dedi.