Sözcü’den Mustafa Sarıipek’in haberine göre, Ercan, ‘Beklenen yıkıcı depremlerin Kuzey Anadolu Kırığı üzerinde olma olasılığı yüzde 52. Batı Anadolu'da olması yüzde 33, Doğu Anadolu Kırığı üzerinde olma olasılığı ise yüzde 13'tür. Yeryuvarında, depremlerin artış, azalış dönemselliğine göre 2022-2023 yıllarının göreceli olarak küçük depremlerle atlatılması beklenmektedir’ dedi.
Kuzey Marmara'da kırılacak kabuğun ortalama kalınlığının 30 kilometre olduğunu belirten Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Bunun en yukarı 12 kilometrelik kısmı gevrektir. Kırılma direnci ise yaklaşık 6 milyar gigatondur. Böyle bir gerginlik birikmedikçe, kırılma, dolayısıyla deprem olmayacaktır. Kuzey Marmara için deprem olasılığı 2033'den sonra saymaya başlayacaktır. 2045 dolayı en olası deprem dönemidir. Gecikirse 2075 dolayında olacaktır. Gecikme olasılığı da vardır. Deprem de söylentilerdeki gibi çok büyük, değil orta büyüklükte olacaktır.
Küçükçekmece-Sivriada arasında 7 kilometre derinliği dolayında büyüklüğü 6,4 ile 6,7 arasında, Marmara Ereğlisi önünde ise 7,0 ile 7,2 arasında olacaktır. Toplam çıkacak güre-enerji 7,3'e denk gelecektir. Büyük deprem oluncaya dek, Marmara'da 3, 4, 5, ötesi 5,5, 5,9 büyüklüğünde öncü depremlerin olması beklenir.’
İzmir'de beklenen depremin Karaburun-Midilli arasında olduğunu, ancak beklenen gerginliğin tümünün boşalmadığını da sözlerine ekleyen Ercan, şu ifadeleri kullandı:
‘İvedi olmasa da ileride 6,8-7,0 büyüklüğünde deprem oluşturabilir. Bayraklı tarım alanında yıkıcı olan 2020 Sisam 7,0 depremi, onlarca yıl bu bölgede yeniden kükremeyecektir. Kaldı ki, bu kırığın doğuda süreği olan Aydın Büyük Menderes çukurunda ivedi bir deprem olma olasılığı çok düşüktür.’