Buna göre, Pazar öğleden sonra başlayan alevlenmenin, yanardağın daha önce kaydedilen üç patlamasından daha uzun sürmesi beklenmiyor (1971'de 24 gün, 1949'da 47 gün ve 1712'de 56 gün). Dağın güneybatısındaki dokuz farklı menfezden akan lavlar saatte tahmini 200 metre hızla denize doğru yol alırken, La Palma'nın yaklaşık 80 bin olan nüfusunun yaklaşık 6 bini evlerinden tahliye edildi.

Çin'in Wuhan kentinden Türkiye'ye yolcu uçuşu yeniden başlıyor Çin'in Wuhan kentinden Türkiye'ye yolcu uçuşu yeniden başlıyor

Avrupa Birliği'nin Yeryüzü gözlem uydusu Copernicus'un çektiği görüntüler, 154 hektarlık bölgenin azami derinliği 10-12 metreye ulaşan lavlarının altında kaldığını, 320 binanın da yıkıldığını gösterdi. Lavlar, yanardağ ile deniz arasında yer alan küçük bir kasaba olan Todoque'da geniş çaplı hasara neden oldu. Yaklaşık 200 ev yıkıldı ve 500'ü daha tehlike altında.

Tahliye edilen yerel sakinlerin eşyalarını alabilmeleri için kısa süreliğine evlerine dönmelerine izin verildi. Aralarında Sivil Muhafızlar, İtfaiye ve İspanyol Askeri Acil Durum Birimi personelinin de olduğu yaklaşık 750 sivil savunma personeli adalıların güvenliğini sağlıyor. Adadaki altı yol kapatıldı ancak La Palma'ya hava trafiği etkilenmeden çift yönlü olarak devam ediyor.

Editör: İRFAN KARSLI