Girişimcilerin yurt dışına taşınmasına yardımcı olan Nomad Capitalist'e göre, uzaktan çalışma vizelerinin sayısı pandemi öncesinden bu yana katlanarak çoğaldı. 2020’den beri en az otuz ülke uzaktan çalışma izinlerini arttırdı.

REKABET KIZIŞIYOR

Kolombiya dahil en az 12 ülke daha yakın zamanda uzaktan çalışma programlarına başlayacak. Büyük bir potansiyel gurbetçi havuzu için yarışıyorlar. İşgücü yönetimi şirketi MBO Partners tarafından yapılan bir araştırmaya göre, geçen yıl yalnızca 15.5 milyon Amerikalı dijital göçebe vardı, bu 2019'daki sayının iki katından fazla. Bu esnekliğe sahip olan çalışanların sayısı azalırken, salgın öncesi seviyelerin üzerinde kalması muhtemel.

Airbnb'nin kurucu ortağı ve baş strateji sorumlusu Nate Blecharczyk'e göre İşçi Bayramı'ndan sonra yakın zamanda ofise dönüş baskısına rağmen, yabancı ülkelerde uzaktan çalışmaya olan ilgi güçlü olmaya devam ediyor. Blecharczyk, 28 gün veya daha uzun süreli konaklamalar için yapılan rezervasyonların platformda en hızlı yükselen kategori haline geldiğini söyledi.

ÇALIŞANLAR KONUM BAĞIMSIZLIĞINI TERCİH DİYOR

Uzaktan çalışma platformu FlexJobs’un iletişim başkan yardımcısı Kathy Gardner, ofise dönüş planlarından bağımsız olarak her yerden çalışma eğilimi büyümeye devam edecek dedi ve ‘Pek çok profesyonel, evden çalışırken de aynı derecede başarılı olduklarını fark etti ve bu yüzden konum bağımsızlığına sahip olmayı tercih ediyorlar’ diye ekledi.

Şu an da dijital göçebe programları sunan yaklaşık 50 ülke bulunuyor. İşte en popüler yerlerden bazıları ve nasıl başvurabileceğinizin cevabı:

ANTİGUA VE BARBUDA

Bu ikiz ada devleti, iki yıllık bir dijital göçebe ikamet programı sunuyor.

  • Nasıl başvurulur: Buraya tıklayarak online başvuru yapabilirsiniz.
  • Maliyet: Bir kişi için bin 500 dolar, bir çift için 2 bin dolar, bir aile için 3 bin dolar.
  • İşlem süresi: Beş ila yedi iş günü.

ARJANTİN

Arjantin, Mayıs ayında yabancı işçilerin altı ay daha uzatma seçeneğiyle yarım yıla kadar kalmalarına izin veren bir dijital göçebe izni duyurdu. Program yalnızca Arjantin'e turist vizesi olmadan girişine izin verilen ülkelerin vatandaşları için geçerlidir. Yeni vizenin detayları henüz açıklanmazken, göçebeler bu arada çalışma vizesine başvurabilirler.

  • Nasıl başvurulur: Çalışma vizesi başvuruları Arjantin konsolosluklarında yapılabilir. Başvuru sahipleri istihdam kanıtı sağlamalıdır.
  • Maliyet: Başvurunun yapıldığı yere bağlı olarak 250 dolar veya 250 euro olmak üzere artı bir göç ücreti isteniyor.
  • İşlem süresi: Konsolosluk, başvuru sahiplerinin seyahatlerinden en az 45 gün önce vize başvurusunda bulunmasını istiyor.

BAHAMALAR

2020 yılında başlatılan Bahamalar genişletilmiş erişim seyahat konaklaması, bir yıl boyunca adalarda yaşama fırsatı sunuyor.

Yaş Alanlar, Tai-Chi ile Denge Kuruyor Yaş Alanlar, Tai-Chi ile Denge Kuruyor
  • Nasıl başvurulur: Buraya tıklayarak çevrimiçi bir başvuru yapabilirsiniz.
  • Maliyet: Başvuru için 25 dolar, ardından başvuru sahibi başına yaklaşık bin dolar

BARBADOS

International Citizens Insurance pazarlama direktörü Nicole Gustas, vizenin uzaktan çalışanların köpekler dahil tüm ailesini getirmesine izin verdiğini söyledi.

  • Nasıl başvurulur: Barbados Welcome Stamp adlın web sitesinden çevrimiçi olarak başvurabilirsiniz
  • Maliyet: Bir kişi için 2 bin dolar, bir aile için 3 bin dolar
  • İşlem süresi: Yaklaşık bir hafta

CAYMAN ADALARI

Cayman Adaları, Global Citizen Concierge aracılığıyla, katılımcıların orada iki yıla kadar yaşamalarına ve çalışmalarına izin veren dijital bir göçebe programı sunuyor. Nomad Capitalist'in baş işletme görevlisi Jovana Vojinoviç, ‘Kayman Adaları, dünyada yaşamak için en pahalı ikinci yer, ancak bu durum vergilerin olmamasıyla birlikte telafi ediliyor’ dedi.

  • Nasıl başvurulur: İlgilenenler Global Citizen Concierge web sitesi aracılığıyla başvurabilirler. Başvuru sahipleri, yıllık en az 100 bin dolar, çiftler için 150 bin dolar ve bakmakla yükümlü olduğu aileler için 180 bin dolar tutarında yıllık gelire sahip olmalıdır.
  • Maliyet: En fazla iki kişi için yılda bin 469 dolar artı bağımlı her kişi için 500 dolar
  • İşlem süresi: Üç ila dört hafta

KOSTA RİKA

Kosta Rika, uzaktan çalışanlar ve servis sağlayıcıları için Stay programını Temmuz ayında resmen başlattı.

  • Nasıl başvurulur: Yabancı uyruklular, göçmenlik web sitesinde gerekli belgeleri bulabilir ve çevrimiçi başvuruda bulunabilir. Başvuruyu şahsen sunmak için Kosta Rika'daki bir göçmenlik bürosundan randevu alabilirler.
  • Maliyet: Başvuru için 100 dolar ve yasal belgeler için 90 dolar
  • İşlem süresi: 15 ila 30 gün

HIRVATİSTAN

Ülke teknik olarak vize sunmazken, 2021'de Hırvatistan dijital göçebelerin ülkede bir yıla kadar çalışması için geçici oturma izni başlattı. İkamet izni uzatılamazken, gurbetçiler bir öncekinin süresi dolduktan altı ay sonra yeni bir başvuruda bulunabilirler. Dijital göçebeler, iş kanıtı, kendi ülkelerinden devlet tarafından verilmiş bir sabıka kaydı, sağlık sigortası, bir Hırvat ikamet adresi ve ayda 17.822,50 kuna'ya yani 2,372 dolara eşdeğer yeterli fon kanıtı sağlamalıdır. Gurbetçilerin ülkeye girişte biyometrik ikamet kartı almaları gerekecektir.

  • Nasıl başvurulur: Hırvatistan Konsolosluğu’nun dijital göç izin web sitesinde bulunan başvuru formunu doldurmanız gerekiyor.
  • Maliyet: Başvuru için 420 kuna (54 dolar) vize için 460 kuna (60 dolar) ve biyometrik ikamet kartı için 310 kuna (40 dolar)
  • İşlem süresi: 15 ila 60 gün

DOMİNİKA

Karayipler'in doğu kesiminde yer alan Dominika, bireylerin ve ailelerin 18 aya kadar uzaktan çalışmaları için Work In Nature Uzatılmış Konaklama Vizesi programı sunmaktadır. Başvuru sahiplerinin iş mektupları, sağlık sigortası ve banka referans mektubu göstermeleri gerekecektir.

  • Nasıl başvurulur: Buradan çevrimiçi bir başvuru gönderebilirsiniz.
  • Maliyet: Başvuru için 100 dolar, ardından tek bir başvuru sahibi için 800 dolar veya bir aile için bin 200 dolar vize ücreti
  • İşlem süresi: 14 ila 28 gün

ALMANYA

Almanya'nın da henüz belirli bir dijital göçebe vizesi bulunmamakla birlikte, serbest meslek vizesi ülkede uzaktan yaşama ve çalışma fırsatı sağlayabilir. Bu vize başlangıçta üç yıla kadar verilir ve serbest çalışanlarla iş kuran kişiler için geçerlidir. Almanya'da da bazı vergi sorumlulukları olacağı belirtiliyor.

  • Nasıl başvurulur: Make It in Germany web sitesine göre, yerel Alman büyükelçiliğiniz veya konsolosluğunuzla iletişime geçebilir ve serbest meslek vize formları hakkında bilgi alabilirsiniz. Bunlarla, başvurunuzu şahsen yapmak için elçilik veya konsoloslukta resmi bir randevu almalısınız.
  • Maliyet: Vize başvurusu için 75 euro ve işlem ücretleri için 100 euro
  • İşlem süresi: Birkaç gün ila birkaç hafta

YUNANİSTAN

 Yunanistan dijital göçebe vizesi, ziyaretçilerin Yunanistan'da yaşamasına ve çalışmasına izin verir. Vize bir yıla kadar geçerlidir, bir yıldan sonra dijital göçebe iznine başvurabilirsiniz.

  • Nasıl başvurulur: İkamet ettiğiniz ülkedeki Yunan konsolosluğuna başvurabilirsiniz. Talebi e-posta veya taahhütlü mektup yoluyla yapabilirsiniz.
  • Maliyet: Citizen Remote'a göre başvuru ücreti için 75 euro ve yönetim ücreti için 150 euro
  • İşlem süresi: Yunan konsolosluk makamının başvurunuza 10 gün içinde yanıt vermesi beklenmektedir.

İTALYA

İtalya hükümeti Mart ayında uzaktan çalışanlar için yeni bir vize lehinde oy kullandı, ancak yaklaşan seçimler uygulanmasını geciktirdi. Bu arada, göçebeler mevcut vizelere başvurabilirler.

  • Nasıl başvurulur: Çalışan gurbetçiler, İtalya'nın göçmenlik web sitesinde, kalış sürelerine bağlı olarak mevcut vizeler için talimatları ve gereklilikleri bulabilir ve talimatlar başvuru için en yakın İtalyan konsolosluğuna yönlendirecektir. 90 günden fazla konaklamalar için, gurbetçiler, başvuranların yıllık 8 bin 500 euro asgari geliri olmasını gerektiren serbest meslek vizesine başvurmalıdır.
  • Maliyet: 116 euro
  • İşlem süresi: Ulusal Vize için 90 güne kadar sürüyor.

MALTA

Malta'nın göçebe oturma izni, AB üyesi olmayan vatandaşların ve aile üyelerinin bir yıl boyunca adada yaşamasına ve çalışmasına izin veriyor. Başvuru sahiplerinin minimum 32 bin 400 euro yıllık brüt geliri olmalı.

  • Nasıl başvurulur: Residency Malta sitesini ziyaret edin ve başvuru formlarını doldurun. E-posta ile de başvurabilirsiniz.
  • Maliyet: 300 euro ve oturma izni için 27,50 euro
  • İşlem süresi: Fonların alınmasından itibaren 30 iş günü

MEKSİKA

Meksika geçici ikamet vizesi sunuyor. Bu program, dijital göçebelerin Meksika'da dört yıla kadar uzaktan yaşamasına ve çalışmasına izin veriyor. Başvuru sahiplerinin, son 12 ayın her biri için en az 43 bin dolarlık bir bakiyeye ve ayrıca en az 2 bin 500 dolarlık aylık maaş veya emekli maaşına sahip olduklarını kanıtlayan yatırım ya da banka hesap ekstrelerini göstermeleri gerekiyor.

  • Nasıl başvurulur: Buraya tıklayarak vize başvuru formunu indirmekle başlayın. Formunuzu göndermek ve özel vizenizi görüşmek için yerel Meksika büyükelçiliğinizden veya konsolosluğunuzdan randevu alın. Geçici bir ikamet kartı için Meksika'ya bir gezi yapmayı bekleyin. Bir tercüman, avukat veya vize uzmanının yardımıyla başvurmak işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Maliyet: Vize ücreti için 48 dolar
  • İşlem süresi: İki ay kadar

PORTEKİZ

Portekiz'in henüz belirli bir dijital göçebe vizesi olmamasına rağmen, emekliler ve yıllık 8 bin 460 euro’luk asgari geliri olanlar D7 vizesi sayesinde gurbetçilerin popüler bir destinasyonu haline geldi. Bir göçebe, ailesini getirmeyi planlıyorsa, bir eş için bu yıllık gelirin yüzde 50'si ve bakmakla yükümlü olduğu her çocuk için yüzde 30'u gerekir. D7 vizesi yabancı uyrukluların bir yıl kalmalarına izin verir ve art arda iki yıl yenilenebilir.

  • Nasıl başvurulur: Hem Portekiz ulusal vizesi başvuru formunu hem de D7 vizesi formunu doldurmanız gerekiyor. Ardından, başvurunuzu şahsen yapmak için elçilik veya konsolosluktan bir randevu almalısınız.
  • Maliyet: Geçici oturma vizesi için 75 euro, oturma izni için 90 euro
  • İşlem süresi: Geçici konaklama vizesi için 30 gün

(Oksijen)