Akdeniz çevresindeki bazı ülkeler eşek sütünden peynir, sabun ve diğer yan ürünleri üretse de Ürdün'de bu henüz yeni bir girişimdi. Attiyat işe giriştiğinde çevresindeki insanlar bunu olumlu karşılamadı. Attiyat, kısa süre önce Xinhua ile başkent Amman'ın yaklaşık 30 kilometre ötesindeki Madaba'nın hemen dışında bulunan ve 13 eşek beslediği çiftliğinde yaptığı söyleşide, "İnsanlar o zamanlar eşeklerden yapılan ürünleri yadsıyarak bu fikirle alay ettiler" dedi.

Emad Attiyat, Ürdün'ün Madaba kentinin hemen dışında bulunan 13 eşeği beslediği çiftliğinde görülüyor, 13 Ekim 2021. (Fotoğraf: Mohammad Abu Ghosh/Xinhua)

Attiyat hiç tereddüt etmeden Arapça'da dişi eşek anlamına gelen "Atan" adını verdiği iş projesini ısrarla hayata geçirdi. "Projeye cilde ve saça iyi gelen doğal eşek sütü sabunu yapabilmemiz için üç eşekle başladık" diyen Attiyat, ilk eşek sütü sabunu partisini ücretsiz olarak arkadaşlarına ve akrabalarına dağıttığını sözlerine ekledi. İnsanlar denedikten sonra daha fazla ürün talep edip başkalarına tavsiye edince, cesaret verici geri bildirim, beklentisinden daha erken geldi.

Ürdün'ün başkenti Amman'daki atölyede eşek sütünden yapılmış sabunlar görülüyor, 13 Ekim 2021. (Fotoğraf: Mohammad Abu Ghosh/Xinhua)

Attiyat, "Halihazırda sosyal medya yoluyla Avrupa ve Körfez ülkelerinden siparişler alıyoruz" dedi ve müşterilerin artan talebini karşılamak için her ay yaklaşık 4 bin 500 kalıp eşek sütü sabunu üretildiğini sözlerine ekledi. Eşek sütü cildin nemlenmesine yardımcı olan zengin protein ve mineraller içeriyor. Attiyat ayrıca müşterilerin organik bileşenleri ve sabun yapmanın doğal sürecini öğrendiklerini belirtti. Projenin iki kurucusundan biri olan Attiyat'ın annesi Salma Alzubi, Amman'daki atölyelerinde sabun yapım süreçlerini gösterdi ve sabunun karışımında zeytinyağı, badem yağı ve Hindistan cevizi yağının yanı sıra karite yağı bulunduğunu da söyledi. Fikri ortaya atan kişi olarak Alzubi, işlemelerinin kurulmasından ve özellikle Kovid-19 pandemisinin ortasında yerel sakinlere daha fazla iş imkanı sunmaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

Anket: 10 ekonomistten 7'si önümüzdeki yıl ABD'de resesyon bekliyor Anket: 10 ekonomistten 7'si önümüzdeki yıl ABD'de resesyon bekliyor
Emad Attiyat, Ürdün'ün Madaba kentinin hemen dışında bulunan 13 eşeği beslediği çiftliğinde görülüyor, 13 Ekim 2021. (Fotoğraf: Mohammad Abu Ghosh/Xinhua)

Attiyat halen eşek sütü ürün gamını yüz kremi ve vücut losyonuyla genişletmeye çalışırken yurtdışına sevkiyat maliyetini azaltmak için e-ticaret platformlarıyla işbirliğine gitmeyi düşünüyor. İşi büyütmenin önündeki en büyük zorluklardan birinin Ürdün'de eşek sayısının azlığı olduğunu belirten Attiyat, ülkede bu hayvanın "neslinin tükenmenin eşiğinde" olduğunu kaydetti. Ürdün Tarım Bakanlığı'nın kayıtlarına göre, 1997'de 14 bin 117 adet olan Ürdün'deki eşek sayısı, 2018'de bin civarına indi. Yakın gelecekte bir eşek üretme çiftliği kurmayı ve eşek sürüsünü 100'ün üzerine çıkarmayı umduğunu söyleyen Attiyat, "Başarımızın sırrı organik ve doğal olmakta, bu yüzden biyoçeşitliliği korumak için harekete geçmeliyiz" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI