Xinhua

Ürdün: Filistinlileri Batı Şeria'dan Ürdün'e doğru yerlerinden etme çabası savaş ilanı anlamına gelir

Abone Ol

AMMAN, 6 Eylül (Xinhua) -- Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi Filistinlileri Batı Şeria'dan Ürdün'e doğru yerlerinden etme yönünde her türlü girişimin "savaş ilanı" olarak görüleceğini ve ülkesinin buna göre hareket edeceğini söyledi. Safedi söz konusu açıklamayı Perşembe günü konuk Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı. Safedi Almanya'nın nefret yayan, şiddeti teşvik eden, masum insanların öldürülmesini meşrulaştıran ve bölgede gerilimi tırmandıran İsrail hükümetine ve yetkililerine yaptırım uygulama konusunda net adımlar atması gerektiğini belirtti.

Safedi, Gazze Şeridi'ne gönderilecek bir uluslararası güce askeri destek vermeyeceklerini ve Gazze'yi Batı Şeria'dan ayrı bir toprak olarak gören hiçbir yaklaşımı kabul etmeyeceklerini vurguladı. Barış, güvenlik ve istikrarın sadece çatışmanın temelinde yatan nedenleri dikkate alan bütüncül bir yaklaşımla elde edilebileceğini kaydeden Safedi, işgalin sona erdirilmesi ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına atıfta bulundu.

Baerbock ise bölgede kalıcı bir barışa olan ihtiyaca dikkat çekerek Kudüs'teki kutsal mekanların statükosunu değiştirmeye yönelik her türlü girişimi "bütünüyle reddettiğini" söyledi. Ürdün'ün Gazze halkının acılarını hafifletmeye yönelik önemli girişimlerinden de övgüyle bahseden Baerbock, ülkesinin Ürdün'e destek olarak 5 milyon euro tutarında bir yardım anlaşmasına mutabık kaldığını sözlerine ekledi.