Xinhua

UNRWA Başkanı: Gazze'de her gün 10 çocuk bir ya da iki bacağını kaybediyor

Abone Ol

CENEVRE, 26 Haziran (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze'deki çatışmanın korkunç bir insani bilanço çıkarmaya devam ettiğini ve her gün 10 çocuğun bir ya da iki bacağını birden kaybettiğini belirtti.
Salı günü Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Lazzarini, "Her gün ortalama 10 çocuk bir ya da iki bacağını kaybediyor. Bu durum, Gazze'deki bir çocuğun yaşayabileceği çocukluğun mahiyeti hakkında fikir veriyor" dedi.

Lazzarini, yaklaşık 9 aydır devam eden yoğun saldırılarda 4.000 civarında çocuğun kaybolduğunun bildirildiğini ve 17.000 çocuğun ise refakatsiz kaldığını belirtti. Yetkili, bu kötü duruma ek olarak, çatışmanın başlangıcından bu yana 14.000 çocuğun öldürüldüğünün bildirildiğini sözlerine ekledi. Lazzarini, 7 Ekim 2023'ten bu yana yaklaşık 190 UNRWA tesisinin vurulduğunu, hasar gördüğünü ya da hedef alındığını belirterek bu rakamın, kuruluşun Gazze Şeridi'ndeki altyapısının yarısından fazlasına tekabül ettiğini kaydetti.

UNRWA başkanı, Gazze'deki nüfusun yüzde 90'ından fazlasının akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu ve 5 kişiden 1'inin felaket boyutunda beslenme koşullarında yaşadığını belirtti. Lazzarini, 1 milyonu aşkın insanın ise kıtlık riskinin kapıda olduğu tehlikeli şartlarda yaşadığını vurguladı. BM tesislerine ve insani yardım personeline yönelik saldırılarda sorumluların cezalandırılmasının önemine dikkat çeken Lazzarini, bu eylemlerin uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini söyledi.