Yaşam

UNICEF şimdiye kadarki en büyük acil durum fonu çağrısını başlattı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 8 Aralık (Xinhua) Bu yılın fon çağrısı tutarı, geçen yılki tutardan yüzde 31 daha yüksek. Basın açıklamasında, "Dünya çapında milyonlarca çocuk çatışmalar...

Abone Ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 8 Aralık (Xinhua) Bu yılın fon çağrısı tutarı, geçen yılki tutardan yüzde 31 daha yüksek. Basın açıklamasında, "Dünya çapında milyonlarca çocuk çatışmaların, aşırı hava olaylarının ve iklim krizinin etkilerine maruz kalıyor" ifadelerini kullanan UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore sözlerini şöyle sürdürdü: "Kovid-19 pandemisi üçüncü yılına yaklaşırken, bu çocukların durumu istikrarsız ekonomiler, artan yoksulluk ve yükselen eşitsizlikle daha da kötüleşiyor. Her zaman olduğu gibi, bu durumdan en kötü etkilenenler halen kriz içinde yaşayan çocuklar oluyor. Bu çocukların acil yardıma ihtiyaçları var." Çağrı, UNICEF'in 13 milyon çocuğun acil insani yardıma ihtiyaç duyduğu Afganistan'daki müdahalesi için gereken 2 milyar doları da içeriyor.

Bu çocukların 1 milyonu şiddetli akut beslenme yetersizliğiyle karşı karşıya ve sağlık sistemi de çöküşün eşiğinde bulunuyor. Afganistan çağrısı, UNICEF'in tek ülkeye yönelik şimdiye kadarki en büyük çağrısı olma niteliğini taşıyor. 933 milyon dolar da Kovid-19 testlerinin, tedavilerinin ve aşılarının geliştirilmesi, üretimi ve bunlara eşit erişimi hızlandırmayı amaçlayan Kovid-19 Araçlarına Erişim Hızlandırıcısı adlı küresel girişime tahsis edilecek. UNICEF'in ayrıca Suriye mülteci krizi için 909 milyon dolar, Suriye içindeki kriz için 334 milyon dolar, Yemen'deki müdahale için 484 milyon dolar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki programlar için de 356 milyon üzerinde dolara ihtiyacı bulunuyor. 15,6 milyon çocuğun insani yardıma ihtiyaç duyduğu ve acımasız savaşın kuzey bölgesinde yüz binlerce çocuğu yerinden ettiği Etiyopya'da, UNICEF'in hayat kurtaran çalışmaları için 351 milyon dolar gerekiyor.