Fore'nin talebi, önümüzdeki ay İngiltere'de yapılacak G7 liderleri zirvesinden önce geldi. Bilimsel veri analizi şirketi Airfinity tarafından sağlanan yeni veri analizi; Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında kullanılabilir tedariklerinin sadece yüzde 20'sini paylaşmaları halinde G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği üye devletlerinden oluşan "Avrupa Takımı"nın yaklaşık 153 milyon doz aşı bağışında bulunabileceğini gösteriyor. Fore yazılı açıklamada, bağışların, bu ülkelerin kendi nüfuslarını aşılamaya yönelik taahhütlerini engellemeyeceğini söyledi.

Genel Direktör, "Bazı G7 üyelerinin diğerlerinden daha fazla aşıya sahip olduğu ve bazılarınınsa aşı uygulama programlarında ilerleme kaydettiği dikkate alınacak olursa, fazla aşıların bir havuzda toplanmasına ve sorumluluk yükünün paylaşılmasına yönelik acil kolektif bir taahhüt, kırılgan ülkelerin küresel olarak bir sonraki sorunlu bölge olmasını engelleyebilir" diye konuştu.

Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı

Fore, kullanılabilir fazla dozların vakit geçirilmeksizin paylaşılmasının, minimum, temel ve acil bir geçici önlem olduğunu ve bunun hemen yapılması gerektiğini belirtti. Aşı üretiminde küresel bir merkez olan Hindistan'daki durumun küresel sonuçları arasında COVAX programında kullanılabilir aşılarda ciddi azalma da yer alıyor.

Hindistan'da aşırı yükselen iç talep, Mayıs sonuna kadar düşük ve orta gelirli ülkelere dağıtılması planlanan 140 milyon doz aşının, COVAX'ın eline geçmemesi anlamına geliyor. Fore açıklamasında, Haziran ayında 50 milyon doz daha eksiğin ortaya çıkabileceğini bildirdi. Bu pandemiden çıkmanın en açık yolunun; aşı, tanı ve tedavi hizmetlerinin küresel ve adil şekilde dağıtılması olduğunu vurgulayan Fore, UNICEF'in önemli bir uygulayıcı partner olduğu COVAX programının bu yolu temsil ettiğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI