Dünya

UNICEF başkanı Afganistan'da kızların çocuk yaşta evlendirilmelerinden endişeli

Fore, yaptığı yazılı açıklamada, "Bazı ailelerin başlık parası karşılığında 20 günlük küçük kızları gelecekte evlendirmeyi teklif ettiklerine dair güvenilir raporlar aldık" de...

Abone Ol

Fore, yaptığı yazılı açıklamada, "Bazı ailelerin başlık parası karşılığında 20 günlük küçük kızları gelecekte evlendirmeyi teklif ettiklerine dair güvenilir raporlar aldık" dedi. Fore, ülkedeki son siyasi istikrarsızlıktan önce bile, UNICEF'in partnerlerinin 2018 ve 2019 yıllarında yalnızca Herat ve Badgis illerinde 183 çocuk evliliği ve 10 çocuk satışı vakası kaydettiğini, çocukların 6 ay ile 17 yaşları arasında olduğunu söyledi. UNICEF'in tahminlerine göre, 15-49 yaş arası Afgan kadınların yüzde 28'i 18 yaşından önce evleniyor.

Fore, Kovid-19 pandemisi, devam eden gıda krizi ve kışın başlaması nedeniyle durumları daha da kötüleşen ailelerin, çaresizlikten çocukları çalıştırmak ve kızları genç yaşta evlendirmek zorunda kaldıklarını, çoğu genç kızın okula gitmesine hala izin verilmediği için, çocuk yaşta evlilik riskinin artık daha da yüksek olduğunu belirtti.

Fore, UNICEF'in, erken yaşta evlenmeleri halinde kız çocuklarını bekleyen tehlikeler konusunda toplulukların farkındalığını artırmak için partnerlerle birlikte çalıştığını ifade etti. Çocuk yaşta evliliğin, ömür boyu acı çekilmesine neden olduğunu belirten Fore, 18 yaşından önce evlenen kızların okula devam etme olasılığının daha düşük olduğunu ve aile içi şiddet, ayrımcılık ve istismara maruz kalmaları ve ruh sağlıklarının bozulması olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti. Fore, çocuk yaşta evlenenlerin hamilelik ve doğumdaki komplikasyonlara karşı daha hassas olduklarını söyledi.

UNICEF, en savunmasız aileler arasında açlık, çocuk işçiliği ve çocuk evliliği risklerini azaltabilmek için bir nakdi yardım programı başlattı. Fon, önümüzdeki aylarda bu ve diğer sosyal hizmet programlarını genişletmeyi planlıyor. Fore, UNICEF'in dini liderlerle de birlikte çalışarak genç kızlara dini nikah kıymamalarını sağlayacaklarını söyledi. "Fore açıklamasında şunları söyledi: "Ancak bu yeterli değil. Merkezi birimleri, il bazındaki ve yereldeki makamları, en savunmasız aileleri ve kızları desteklemek ve korumak için somut önlemler almaya çağırıyoruz. Fiili olarak yetkileri elinde tutan kişilere, ortaokul çağındaki tüm kızların yeniden okula gönderilmesine öncelik vermelerini ve tüm kadın öğretmenlerin daha fazla gecikmeden işlerine devam etmelerine izin verilmesini istiyoruz. Bütün bir neslin geleceği tehlikede."