Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

UNICEF Güney Asya Bölge Müdürü George Laryea-Adjei, çatışma ve güvensizliğin arttığı geçtiğimiz haftalarda, en ağır bedeli çocukların ödediğini söyledi. Afganistan'da çocukların bir kısmı sadece evlerini terk etmek ve okul ve arkadaşlarından uzaklaşmak zorunda kalmadı, aynı zamanda onları çocuk felci, tetanos ve diğer hastalıklara karşı koruyacak temel sağlık hizmetlerinden de yoksun kaldılar. Laryea-Adjei, "Şimdi ise güvenlik krizi, birden fırlayan gıda fiyatları, şiddetli kuraklık, Kovid-19 vakalarında yaşanan artış ve hemen yanı başımızda yaklaşan zorlu bir kış dururken çocuklar her zamankinden daha yüksek risk altında bulunuyor" diye uyardı.

UNICEF, mevcut durumun devam etmesi halinde, Afganistan'da beş yaşın altında 1 milyon çocuğun, yaşamı tehdit eden bir durum olan şiddetli akut kötü beslenmeyle karşı karşıya kalacağı tahmininde bulundu. Laryea-Adjei, Afganistan'da 2,2 milyonu kız çocuğu olmak üzere 4 milyondan fazla çocuğun okula gidemediğini belirtti. Laryea-Adjei, yaklaşık 300.000 gencin, içlerinde bazıları yataklarında uyumaktayken, evlerini birden terk etmek zorunda kaldığını ve "bunların birçoğunun hiçbir çocuğun asla görmemesi gereken sahnelere tanık olduğunu" söyledi. Laryea-Adjei, "Çocuklar ve ergenler endişeler ve korkularla mücadele ediyor, akıl sağlığı desteğine fazlasıyla ihtiyaçları var" diye ekledi.

Bazı insani yardım partnerlerinin Afganistan'a yardımları kesmeyi düşündüklerine işaret eden Laryea-Adjei, sağlık merkezlerini ayakta ve işler durumda tutmak, okulları açık tutmak ve aşırı derecede kötü beslenen çocukların tedavisi için gerekli hizmetleri sağlayabilmek için yeterli kaynağa sahip olma konusunda endişesini dile getirdi. 60 yıldan uzun bir süredir Afganistan'da bulunan UNICEF, halen ülke genelinde sahada var olmaya devam ediyor ve müdahaleyi artırmak için muhataplarıyla sıkı bağlar kuruyor.

UNICEF şu anda yerinden edilmiş insanlar için oluşturulan kamplarda mobil sağlık ve beslenme ekiplerine destek veriyor ve çocuk dostu mekanlar, beslenme merkezleri ve aşı merkezleri kurarken bir yandan da ilave yaşam kurtarıcı malzemelerin önceden tedarikini sağlıyor ve toplum temelli eğitim sınıflarında eğitim gören binlerce çocuğa destek veriyor. Buna karşın Laryea-Adjei daha fazla kaynağa çok ihtiyaç olduğunu vurguluyor. UNICEF, geçtiğimiz günlerde artan insani krize çözüm bulmak için 192 milyon dolarlık bir yardım kampanyası başlattı ve bağışçıların desteklerini artırmalarını istedi.

Editör: İRFAN KARSLI