Yaşam

UNHCR: Son 3 yılda 357 bin üzerinde Güney Sudanlı mülteci evine döndü

UNHCR ve Güney Sudan Yardım ve Rehabilitasyon Komisyonu'nun Aralık 2020'ye ilişkin aylık raporuna göre, mültecilerden 236 bin 764'ü barış anlaşmasının Ekim 2018'de yeniden imz...

Abone Ol

UNHCR ve Güney Sudan Yardım ve Rehabilitasyon Komisyonu'nun Aralık 2020'ye ilişkin aylık raporuna göre, mültecilerden 236 bin 764'ü barış anlaşmasının Ekim 2018'de yeniden imzalanmasının ardından dönüş yaptı.

Raporda, mültecilerin kendiliğinden dönüşlerinin çoğunluğunun (yüzde 61) Sudan'dan, yüzde 23'ünün ise Etiyopya'dan gerçekleştiği kaydedildi. Rapora göre, mülteci dönüşleri ve sınır ötesi hareketlerin nedenleri arasında Güney Sudan'da güvenlik durumunun iyileşmesi, bayram dönemlerinde geleneksel törenler ve şenliklere katılmak için yapılan girişler ve aile ziyaretleri bulunuyor.

Raporda, mültecilerin Güney Sudan'a dönüş nedeni olarak ayrıca Kenya ve Uganda sınırlarındaki Nadapal ve Nimule sınır noktalarında yetkililerin haraca kesme, tutuklama ve taciz vakalarını gösterdikleri de kaydediliyor. Raporda, mültecilerin ayrıca Etiyopya'da süren karışıklıklardan endişe duyduklarını ifade ettiklerini ve Uganda'da seçimler sırasında ve sonrasındaki karışıklıkların da dönüşlerine neden olabileceği bilgisi yer alıyor.

Güney Sudan çatışan taraflarca 2018'de yeniden imzaladığı barış anlaşmasını uyguluyor. Aralık 2013'te patlak veren ve altı yıl süren çatışmaya son verme amacını taşıyan anlaşma Etiyopya'da imzalanmıştı.