Bosch Yönetim Kurulu Başkanı: Çin, tüketici pazarından inovasyon üssüne dönüşüyor Bosch Yönetim Kurulu Başkanı: Çin, tüketici pazarından inovasyon üssüne dönüşüyor

SANTİAGO, 26 Ekim (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Salı günü, Şili'nin Paskalya Adası'nda Ekim ayı başlarında çıkan bir orman yangının, bu Polinezya adasını dünyaca ünlü hale getiren antik monolitler olan en az 177 moai heykeline zarar verdiğini bildirdi. UNESCO'dan yapılan açıklamada raporun, UNESCO'nun Şili'deki bölge ofisi müdürü Claudia Uribe'nin liderliğinde 17-21 Ekim tarihlerinde adaya yapılan bir keşif görevinin ardından hazırlandığı belirtildi. Bu görevde, Dünya Mirası Alanı'na verilen hasarın tespitini yapmaya yardımcı olmak ve kapsamlı yönetim ve koruma planını güçlendirmek için acil UNESCO fonlarına duyulan ihtiyaç değerlendirildi. Uribe, "Amacımız bu yardımı, yangının neden olduğu hasarın boyutunu değerlendirmek ve parkın kurtarılması ve gelecekteki korunması için gerekli eylemleri belirlemek için tanısal görevlerine odaklamak için kullanmak" dedi.

Şili Ulusal Ormancılık Kurumu'nun ilk raporuna göre, yangın yaklaşık 240 hektara yayıldı ve bitki örtüsüne ve 177 moai dahil arkeolojik yapılara zarar verdi. UNESCO, Moai'nin "10. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar tüm dünyayı büyüleyen eşsiz bir kültürel miras oluşturan kutsal alanlar ve heykeller inşa eden Polinezya kökenli bir toplumun taş tanıkları" olduğunu belirtti. 163,6 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Paskalya Adası, ağırlıklı olarak başkenti ve tek şehri olan Hanga Roa'da yoğunlaşan yaklaşık 7.750 kişilik nüfusa ev sahipliği yapıyor. Pasifik adası, Şili kıyılarının 3.700 km'den fazla açığında yer alıyor.

Kaynak: rss