UNEP ve İngiliz yardım kuruluşu WRAP tarafından derlenen Gıda Atık Endeksi Raporu Perşembe günü Nairobi'de yayınlandı. UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, "Gıda israfını azaltmak, sera gazı emisyonlarını azaltacak, arazi dönüşümü ve kirlilik yoluyla doğanın tahribatını yavaşlatacak, gıdanın bulunabilirliğini artırıp böylece açlığı azaltacak ve küresel durgunluk zamanında ekonomik tasarruf sağlayacaktır" dedi.

Andersen, hükümetler, sanayi ve vatandaşların, atıkları azaltmak ve iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik ile ilgili eylemleri güçlendirmek için kuvvetlerini birleştirmesi gerektiğini söyledi.

UNEP İcra Direktörü, Eylül ayında yapılması planlanan BM Gıda Sistemleri Zirvesi'nin hükümetlere, işletmelere ve sivil topluma cesur eylemler başlatma ve gıda atığı tehdidini kontrol altına alma fırsatı sunduğunu söyledi.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

En son yayınlanan Gıda Atık Endeksi Raporu'na göre, 2019'da bildirilen yaklaşık 1 milyar ton gıda atığını haneler, perakende zincirleri ve konaklama sektörü oluşturdu. Rapor, atılan gıdanın yüzde 11'ini hanelerin oluşturduğunu, bunu yüzde 5 ile oteller ve yüzde 2 ile perakende satış mağazalarının izlediğini belirtti.

Rapora göre, küresel düzeyde kişi başına yılda 121 kg gıda israf edilirken, hane başına da 74 kg gıda atılıyor. WRAP CEO'su Marcus Gover, gıda atıklarını üretici, perakende ve tüketici seviyelerinde azaltılması için politika değişikliği, yatırımlar, teknoloji kullanımı ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI