Dünya

UNDP Türkiye, Suriyeli sığınmacılar arasında sıfır atık farkındalığını teşvik ediyor

UNDP, bu kampanyayı sığınmacıların çoğunlukla yaşadığı Hatay, Kilis, Şanlıurfa ve Gaziantep illerindeki beklenmedik nüfus artışına karşı başlattı. UNDP Türkiye Ofisi proje koo...

Abone Ol

UNDP, bu kampanyayı sığınmacıların çoğunlukla yaşadığı Hatay, Kilis, Şanlıurfa ve Gaziantep illerindeki beklenmedik nüfus artışına karşı başlattı. UNDP Türkiye Ofisi proje koordinatörlerinden Ersin Dağdur, Çarşamba günü Xinhua'ya verdiği demeçte, "Geçici koruma statüsü altında 3,6 milyon kayıtlı Suriyelinin bulunduğu Türkiye, dünyada en büyük mülteci nüfusuna sahip ülke konumunda" diye konuştu.Dağdur, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yaklaşık yüzde 50'sinin bu dört ilde yaşadığını, bunun insani, sosyoekonomik ve çevresel etkilerinin ciddi düzeyde olduğunu söyledi.

"Yerlerinden edilmiş Suriyelilerin gelmesinden önce bile kapasiteleri zorlanan belediyeler, atık, atık yönetimi ve yangına müdahale gibi temel kamu hizmetlerini sağlamak için canla başla çalışıyor" diyen Dağdur, "Ölçeği ne olursa olsun altyapı projeleri, belediyeler açısından en büyük bütçe kalemlerini oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

UNDP Türkiye'nin bu projeyi başlatma amacının, atıkların güvenli bertarafını sağlamak, kontrolsüz çöp atılmasını önlemek ve çevresel tehditleri ortadan kaldırmak olduğunu belirten koordinatör, "Aynı zamanda belediyelerin atıktan ve atık yönetiminden ekonomik değer elde etmesi de amaçlanıyor" diye ekledi.

Dağdur'a göre kampanya, çöplerin toplanması gibi yerel kamu hizmetlerinin yeterince götürülememesinden dolayı Suriyelilerle ev sahibi topluluk arasında ortaya çıkabilecek sosyal gerginliklerin azaltılmasına ve gerilim riskinin hafifletilmesine de yardım ediyor.

Proje özellikle Kilis ve Şanlıurfa'da büyük bir ilerleme kaydetmiş görünüyor. Plana göre bu illerde 2020 yılında iki atık toplama merkezi kuruldu. Şu ana kadar türlerine göre ayrılan 2 bin 500 ton geri dönüştürülebilir atık toplandı ve her bir tonluk katı atığın yüzde 20'si kurtarıldı.

Şanlıurfa'daki bir çöp alanı, 22 Eylül 2020. (Fotoğraf: UNDP/Xinhua aracılığıyla)

Dağdur temiz bir çevrenin herkesin yararına olduğunu vurgulayan farkındalık artırıcı faaliyetler aracılığıyla atık yönetimi ekosistemine toplumun doğrudan katılmasının da sağlandığını kaydetti. Sadece bu iki ilde toplam 10 bin hane atık yönetimi sürecine katıldı.

Yarısı Suriyelilerden oluşan yaklaşık 200 kişi, geri dönüşüm operasyonlarından el işi yapımı konusunda özel beceri eğitimlerine kaydoldu. Dağdur'un verdiği bilgiye göre bazı kadın kooperatiflerine destek verilerek geri dönüştürülebilir malzemelerden yeni ürünler üretmelerinin, böylelikle hem Suriyelilere hem de ev sahibi topluluğa geçim kaynağı oluşturmalarının önü açıldı.

Dağdur, "Burada amaç, Suriyelilerle ev sahibi topluluğun üyelerini ortak ekonomik ve çevresel çıkarlar çevresinde bir araya getirerek sürdürülebilir geçim fırsatları sağlamak ve toplumsal uyum ile yerel ekonomik kalkınmayı geliştirmek" diye konuştu.

Binlerce öğretmen, devlet memuru ve belediye çalışanı, yerel topluluk için "çevre temsilcileri" olarak hareket etmek üzere eğitimden geçti. Kampanyada "Atmayalım, dönüştürelim!" ve "Temiz bir il, Sıfır Atık ile mümkün" gibi sloganlar kullanılıyor.