Yurt

Uluslararası kurumlar, Güney Sudan'ı akut gıda güvensizliği riski konusunda uyardı

Pazartesi günü yaptıkları açıklamada Güney Sudan'ın gıda güvenliği ve beslenmeyle ilgili en büyük küresel krizlerinden biriyle karşı karşıya olduğunu kaydeden uluslararası yar...

Abone Ol

Pazartesi günü yaptıkları açıklamada Güney Sudan'ın gıda güvenliği ve beslenmeyle ilgili en büyük küresel krizlerinden biriyle karşı karşıya olduğunu kaydeden uluslararası yardım kuruluşları, Mayıs ila Temmuz ayları arasında tahmini 7,2 milyon kişinin yüksek düzeyde akut gıda güvensizliğine maruz kalmasının beklendiği konusunda uyarıda bulundu.

Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi başkanlığındaki çok paydaşlı bölgesel forum olan Gıda Güvenliği ve Beslenme Çalışma Grubu (FSNWG) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu insanlardan özellikle Jonglei, Kuzey Bahr el Ghazal ve Warrap eyaletlerinde bulunan 108 bin kadarının Nisan ve Temmuz ayları arasında Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması'nın beşinci aşaması olan kıtlık noktasına (IPC 5) gelmesinin beklendiğini bildirdi.

FSNWG ve FAO'ya göre, ülkede gıda güvensizliğinin başlıca nedenleri çatışmalar, yaygın sel felaketleri, Kovid-19 ve uzun süren makroekonomik kriz. Grup, özellikle Pibor bölgesinin endişe yarattığını ifade ederken, Kıtlık Değerlendirme Komitesi'ne göre Gumuruk, Pibor, Lekuangole ve Verteth ilçelerinin "Kıtlık Benzeri" koşullarla karşı karşıya kalması, Kizongora ve Maruwa ilçelerinin ise "Kıtlık Riski" taşıması öngörülüyor.Örgütler, beş yaşın altındaki yaklaşık 1,4 milyon çocuğun 2021 yılı boyunca akut yetersiz beslenme sorunu yaşamasının beklendiğini, bu nedenle ülkede beslenme sorununun kritik olmaya devam ettiğini belirtti.

FSNWG, "Bu çocukların yaklaşık 313 bininin şiddetli akut yetersiz beslenme sorunu yaşaması ve bu yüzden de artan ölüm riskiyle karşı karşıya kalması bekleniyor" ifadesini kullandı. FSNWG, gıda ve nakit yardımları sağlama, sosyal koruma sistemlerinin güçlendirilmesi, kaliteli tedavi ve önleyici beslenme hizmetlerinin mevcudiyetini ve bunlara erişimi iyileştirmek gibi girişimlerin tümünün artırılması gerektiğine işaret etti.Grup aynı zamanda, temel sağlık, beslenme, hijyen ve hıfzıssıhha hizmetlerinin devamlılığını sağlamak için bu alanlarda sürdürülebilir savunuculuk yapma çağrısında bulundu.