18 Aralık, Uluslararası Göçmenler Günü olarak biliniyor. Göç kavramı, insanlık tarihi boyunca, bireyin zorlukların üstesinden gelme ve daha iyi bir hayat sürme iradesinin cesur bir ifadesi olmuştur. Geçtiğimiz aylarda göçmenler, Kovid-19 ile mücadelede ön saflarda yer aldı. Sağlık, ulaşım ve yemek hizmetlerindeki çalışmaları, tecrit altındaki hayatlarımızı daha katlanılabilir hale getirdi.

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Tripura eyaletinin başkenti Agartala'nın kenar mahallelerinde göçmen zanaatkarlar pamuk kabartıyor, 15 Aralık 2020. (Fotoğraf: Str/Xinhua)

Bununla beraber kendilerini toplumun sınırlarında yaşarken bulan birçok kişi gibi, göçmenler de iş kayıpları, tahliyeler ve ayrımcılık yoluyla Kovid-19'dan orantısız şekilde etkilendi. Genellikle gelirleri veya barınakları olmayan milyonlarca göçmen, çıkmaza girmiş durumda. Kovid-19 seyahat kısıtlamaları nedeniyle evlerine dönemiyor, artan insan ticareti ve sömürü riskleriyle karşı karşıya kalıyorlar.

Mülteci ve göçmenlerle dolu tekne Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki Skala Sikaminias'a varıyor, 29 Şubat 2020. (Fotoğraf: Marios Lolos/Xinhua)

Uluslararası Göçmenler Günü vesilesiyle, daha güvenli ve daha dirençli bir dünyada herkes için güvenli ve onurlu bir göçe olan bağlılığımızı yeniden teyit edelim

Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı

Editör: İRFAN KARSLI