HEFEİ, 25 Nisan (Xinhua) -- Çin'in Ay keşif programının baş tasarımcısı Wu Weiren, Çin'in önderlik ettiği Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu'nun inşaatına yönelik planı açıklayarak tüm dünyadan kuruluşları ve bilim insanlarını programa katılmaya davet etti. Wu, Salı günü Çin'in doğusunda yer alan Anhui eyaletinin merkezi Hefei'de düzenlenen Uluslararası Derin Uzay Keşfi Konferansı'nda konuştu. Çin'in Ay keşif programının kıdemli tasarımcısı, Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu'nun kurulmasının üç aşamada tamamlanacağını ve istasyonun temel modelinin 2030 civarında tamamlanmasının beklendiğini açıkladı.
Bilim insanı Wu'nun açıklamalarına göre, yapılacak Chang'e-6, Chang'e-7 ve Chang'e-8 misyonları araştırma istasyonunun temel modelini oluşturarak istasyon inşasının birinci aşamasında önemli bir rol oynayacak. Wu, Chang'e-6'nın Ay'ın uzak tarafından örnekler toplamak üzere 2024 civarında fırlatılacağını, öte yandan 2026'da fırlatılacak Chang'e-7'nin Ay'ın güney kutbunun ortam ve kaynaklarının ayrıntılı şekilde incelenmesi işini gerçekleştireceğini söyledi. Wu ayrıca Chang'e-8'in 2028 civarında fırlatılarak Ay kaynaklarının kullanımı hakkında deneyler yürüteceğini ve Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu'nun temel modelini oluşturacağını belirtti. İkinci aşamadaysa 2040'a kadar araştırma istasyonunun temel modelinde iyileştirmeler yapılacak ve bilim insanlarının Güneş-Dünya-Ay uzay ortamı konusunda araştırma yapması mümkün olacak. Wu, öte yandan insanlı Ay inişleri ve Mars ve Venüs gibi derin uzay keşifleri için iletişim, navigasyon ve uzaktan algılama hizmetleri sağlamak üzere Queqiao (Magpie Bridge) adlı bir uydu kümesinin de geliştirileceğini dile getirdi.
Uzman, üçüncü aşamada araştırma istasyonunun, bilimsel araştırma odaklı deneysel bir istasyondan uygulama odaklı ve çok işlevli bir Ay üssüne doğru aşamalı olarak güncelleneceğini kaydetti. Salı günü düzenlenen etkinlikte Wu, araştırma istasyonunun inşasına katılmak üzere tüm dünyadaki ülke, kuruluş ve bilim insanlarına yönelik işbirliği inisiyatifine de dikkat çekti. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), 2021'de Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu'na ilişkin bir ortaklık yönergesi yayımlamıştı. CNSA'ya göre araştırma istasyonu, kısa dönemli insan katılımıyla uzun bir süreliğine otonom olarak faaliyet gösterecek. Uluslararası Derin Uzay Keşif Konferansı, 24 Nisan'a denk gelen Çin Uzay Günü'nü kutlamaya yönelik önde gelen etkinliklerin arasında yer alıyor. Çin, 2016 yılında ilk uydusu olan Dongfanghong-1'in 24 Nisan 1970'te uzaya gönderilmesi anısına bu tarihi uzay günü olarak belirlemişti.